Pokrivanje i natkrivanje bazena

Obično je energetska ušteda najčešći argument kada se krene razmišljati o pokrivanju bazena. Kod vanjskih bazena najveći dio topline gubi se isparavanjem. Kada temperatura vanjskog zraka navečer padne, pojačava se isparavanje.

Energetska ušteda prisutna je i kod unutrašnjih bazena, jer manja količina isparavanja znači i kraće pogonsko vrijeme sustava za otklanjanje vlage i zaštita svih građevinskih elemenata od štetnog utjecaja vlage. U prosjeku prekrivanjem bazena sustavom na navoj štedi se otprilike 80% energije.

Postoje različite vrste pokrivala, ovisno o vrsti bazena i raspoloživim financijskim sredstvima– od običnih pokrovnih folija, do potpuno automatiziranih pokrivala kojima se upravlja pritiskom na gumb.

Daljnji korisni pribor za vanjske bazene su natkrivala koja se u pravilu sastoje od pomičnih segmenata. Jedan dio je obično fiksiran i zatvoren, a ostali dijelovi se prema potrebi mogu pomicati lijevo ili desno.

Segmenti su obično montirani na šine, ali postoje modeli koji se mogu bez problema pomicati i po ravnoj površini bez ugradnje šina. Kod ovakvih modela moguće je i daljinsko upravljanje.

I ovdje vrijede iste općenite prednosti kao i kod pokrivanja: ušteda energije, s obzirom da se natkrivanjem smanjuje isparavanje i na taj način gubitak topline, sigurnost za djecu, s obzirom da se ovakvi sistemi lako zaključavaju, i minimalno onečišćavanje bazenske vode.

Ovdje se vidi kako neka od takvih rješenja mogu biti vrlo elegantna, te da pokrivala kao i natkrivala odgovaraju svakom vanjskom bazenu. Sve detaljne informacije mogu se dobiti kod svakog proizvođača bazena.

Izvor: Stručni časopis Bazeni i saune www.mbi.hr

]]>