Političari dali prednost »svom« naselju?

VODNJAN – U proljeće ove godine u tijeku predizborne kampanje počelo je veliko komunalno opremanje novog naselja u južnom dijelu Vodnjana. Izbori su prošli, gotovo svi stari vlastodršci postali su novi, a to je naselje dobilo javnu rasvjetu i asfalt.

Nedavno je dio tog asfalta ponovno izbušen i nanovo zakrpan. To sve ne bi vjerojatno bilo toliko zanimljivo široj javnosti da nema nekoliko činjenica koje se ne mogu zaobići. Prva je da neki drugi dijelovi Vodnjana koji su sagrađeni u davnoj ili bližoj prošlosti još nisu kompletno komunalno opremljeni, točnije područje od sjevernog do jugoistočnog dijela grada. Ondje nema ni odvodnje otpadnih voda ni asfalta. Druga stvar koja »bode u oko« jest saznanje da je noviji južni dio novog naselja nedavno u potpunosti opremljen, a ondje kuće ili parcele imaju neki lokalni političari. U tom predjelu kuću ima obitelj zamjenika gradonačelnika Ezija Pinzana. U bližem susjedstvu je i gradonačelnik Klaudio Vitasović, a pored se nalazi i parcela koju je prije devet mjeseci na javnom nadmetanju izlicitirala bivša vodnjanska načelnica Lidia Delton.

Gradonačelnika Vitasovića upitali smo zašto je prioritet u komunalnom opremanju dobilo novo naselje između Galižanske i Fažanske ceste, a ne, na primjer, Istarska ulica od ambulante do Galižanske. Zanima nas je li istina da je u novom naselju postavljen glavni vod, a ne i priključci te da će se ponovno bušiti asfalt da bi se oni postavili, te zašto se buši onaj netom položeni u novom naselju (između Galižanske i Inine benzinske crpke). – Primopredaja radova još nije izvršena tako da vam ne mogu odgovoriti zašto se buši novi asfalt, veli gradonačelnik. Objasnio je da prioritete gradnje komunalne infrastrukture određuje gradsko vijeće donošenjem programa izgradnje objekata komunalne infrastrukture za svaku kalendarsku godinu, a poglavarstvo i nadležni upravni odjel provode ga u skladu s proračunskim mogućnostima. – Projekt iza benzinske pumpe nije jedini koji je realiziran u proteklom razdoblju. U posljednjih 12 mjeseci izgrađeno je, na primjer, više od 10 kilometara kanalizacijske i mreže oborinske odvodnje, više stotina metara javne rasvjete u svim naseljima, vodovodna mreža, sufinancirana je rekonstrukcija ceste Peroj – Fažana, stalno se komunalno opremaju obrtničke zone u Galižani i ostali objekti komunalne infrastrukture.

Bilo bi zaista puno kada bih sve nabrajao, a možete provjeriti u Herculanei, Vodovodu i Elektroistri. Što se tiče Istarske ulice od ambulante do Galižanske ceste, moram naglasiti da je na državnoj cesti još prije nekoliko godina položena kompletna infrastruktura, a što se tiče novog naselja u spomenutoj ulici, tamo su zadnjih mjeseci u većem dijelu postavljene kanalizacijska i vodovodna mreža. Čim se izradi plan prometnica i riješe imovinski odnosi, dovršit će se gradnja kompletne infrastrukture. U novom naselju (Vodnjan jug, op. a.) glavni vodovi kanalizacije i vodovodne mreže postavljeni su još 2003., tako da su vlasnici objekata zaista imali dovoljno vremena za reguliranje pitanja priključka. Inače, gradskom odlukom o priključenju na sustav odvodnje otpadnih i oborinskih voda iz 2002. godine propisan je rok priključenja od šest mjeseci od dana završetka gradnje sustava. Međutim imamo puno slučajeva da ni nakon 10 godina od izgradnje pojedini objekti nisu priključeni ili priključci nisu ispravni (prilikom priključenja na kanalizaciju nije zatrpana septička jama). To, naravno, predstavlja veliki problem jer se fekalije gube negdje u tlu, u susjednom dvorištu ili čak šupama (pogotovo u starom dijelu grada). U posljednje vrijeme evidentirali smo takve slučajeve i pokrenuli nekoliko sudskih postupaka tamo gdje su situacije bile kritične. Ukoliko se to uskoro ne promijeni, nastavit ćemo sa sudskim tužbama, zaključuje gradonačelnik Vitasović. P. GREGOROVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasiste.hr