Poljski Green EVO

Prema riječima Božene Barkowske, prve savjetnice  i voditeljice Odjela za promociju trgovine i ulaganja, Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu, poljsko Ministarstvo okoliša pokrenulo je projekt  Green Evo, kojim su mnogobrojnim tvrtaka, koje se bave iznalaženjem novih tehnologija i tehnoloških rješenja, pružili financijsku, promotivnu potporu, omogućavanje nastupa na  inozemnim izložbama i pronalaženje partnera. Sedamnaest najboljih, kroz multimedijalne prezentacije predstavilo se hrvatskim partnerima.

Tvrtka Askete predstavila je  prijenosne strojeve za briketiranje ekoloških briketa od sijena i slame.Sličan program ima i tvrtka Ursus S.A. koja je razvila sistem LTBS.
Biograde Holding tržištu nudi  vakumsku tehnologiju  pročišćavanja otpadnih voda, dok je Chemadex SA, predstavio tehnologiju  temeljenu na fermentaciji metana  koja se primjenjuje  kod pročišćavanja visoko opterećenih otpadnih voda.

Iz istog područja (otpadne vode) CTE Carbotech Engineering pokazao je svoj bio-mehanički kontejner idealan za škole, hotele, javne ustanove i naselja koja su u potrazi za  djelotvornim i jednostavnim  sustavom za pročišćavanje otpadnih voda.

Reduxco tehnologija, tvrtke Dagas Sp. namijenjena je onima koji traže djelotvoran način smanjenja  potrošnje goriva i smanjenje emisija onečišćena zraka.
Hibridne sušilice  kanalizacijskog mulja u postrojenjima za  pročišćavanje otpadnih voda predstavila je tvrtka Ekotop Roman Sobczyk.

Inovativno rješenje ložišta kotla za izgaranje granuliranog goriva – Pelleta, tržištu nudi  tvrka   FU-WI.
Hewalex je firma koja se bavi obnovljivim izvorima energije i ponudila je  aluminijski solarni kolektor KS2000TLP Am, koji je primjenjiv za zagrijavanje vode u kućanstvima, gospodarskim objektima, ali i za bazene, gdje se pokazao vrlo brzo isplativim.

Uštedom energije u građevinarstvu bavi se tvrtka Izodom 2000 Polska.
Nudi brza, kvalitetna  rješenja štednje energije, a u istoj domeni je i Makroterm, koji je razvio  sistem Integrator – inovativan način grijanja i hlađenja prostorija. PP-Eko je razvio tehnologiju za proizvodnju iznimno  čiste tehnološke vode.
Zanimljivu ponudu ima tvrtka Jakusz.

Ta tvrtka razvila je sustav za demilitarizaciju – Planetarijum, a koristi se za
uništavanje   streljiva i vojne opreme koja više nije potrebna.
Promar tehnologija pak omogućuje daljinsko, putem interneta, nadziranje  potrošnje električne energije,topline,vode i plina u zgradama.

Potopne miješalice za sprječavanje  taloženja sedimenta u spremnicima otpadnih voda  ponudila je tvrtka Redor Sp.
Tvrtka Sunex prezentirala je solarni kolektor  izrađen od plemenitog čelika (inox) i na kraju Ekološke tehnologije – Zbigniew Tokarz predstavio je T-Technology – sustav za proizvodnju tekućih goriva  iz nerecikliranog otpada umjetnih materijala koji omogućava da se od 1000 kilograma otpada (primjerice plastičnih boca) može proizvesti oko550litaratekućihgoriva.  Poljskoj prezentaciji bilo je nazočno pedesetak predstavnika hrvatskih tvrtki, koji su poslije multimedijalnog predstavljanja, s predstavnicima poljskih tvrtki počeli dogovore o poslovnoj suradnji.

www.zv.hr