Poljud u kavezu – ilegalno!

SPLIT – Osim što je postavljena mimo znanja arhitekta Borisa Magaša, idejnog oca splitskog stadiona, tri metra visoka željezna ograda kojom je ovih dana okružen kompletan Poljud i šetnica oko njega je i – ilegalna.

Nitko se, naime, nije sjetio ni zatražiti dozvolu za ovakav zahvat, premda se – kako je potvrđeno – ne radi o privremenom rješenju za jučerašnju utakmicu s Brazilom, nego o trajnom nagrđivanju najljepšeg hrvatskog sportskog objekta. Građevinski inspektori i nadređeno im Ministarstvo prostornog uređenja potvrdili su nam da će ogradu s dubokim betonskim temeljima tolerirati jedino kao privremenu, pa će u danima nakon utakmice izići na teren i, ako se potvrde sve dosadašnje informacije, izdati rješenje o uklanjanju. Na koga će, pak, ono glasiti – ne zna se, jer sve zainteresirane strane odbijaju preuzeti odgovornost za ovaj zahvat.

Neslužbeno, odluka o postavljanju donesena je na zahtjev MUP-a, i to na nedavnom sastanku kojem su prisustvovali predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza, Grada, Hajduka i Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima. Ipak, ravnatelj Javne ustanove Milivoj Bebić otvoreno nam je kazao da “njih kao ustanovu koja upravlja stadionom nitko nije informirao o ogradi”, te da je sve doznao tek neslužbenim putem. Gradski ministar sporta Igor Boraska, pak, također skida odgovornost sa sebe i kaže da, premda je vlasnik Poljuda, Grad Split s ogradom “nema nikakve veze”. Prebacuje lopticu na Hajduka i njegova direktora Fredija Fiorentinija, a on odgovara da investitora jednostavno – nema!

Odluka je bila zajednička zato što je Poljud jedini stadion koji nema dva sigurnosna prstena. Svuda u svijetu uobičajene su dvostruke kontrole, dakle da se nakon kidanja karte posjetitelji mogu šetati oko stadiona, a tako će biti i kod nas — tvrdi Fiorentini. Inače, stotine metara dugačke rešetke koje su poljudsku školjku pretvorile u kavez izrađene su u splitskom škveru, a njihova cijena se, kao i investitor — ne zna. Svota od 162 tisuće kuna plus PDV, navedena u našem jučerašnjem tekstu, ipak iz gradskog proračuna nije izdvojena za ovu namjenu, nego za mjesecima prije naručene željezne ograde na ulazu samog stadiona. Damir PETRANOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr