Poništena dozvola za apartmansku grdosiju Franca Bassa u Poreču

POREČ – Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva poništilo je građevinsku dozvolu za apartmansku grdosiju u vlasništvu talijanskog investitora Franca Bassa, koji je u porečkom Novom naselju poželio sagraditi objekt u potpunom neskladu s okolnim obiteljskim kućama.

Kao što smo već u nekoliko navrata pisali, Basso je u porečku investiciju krenuo nakon što je godinu dana ranije, udružen s Eugenijom Piovesanom, posredstvom Ivana Jakovčića, za smiješno nisku cijenu kupio pulski Arenaturist. Očito ponukan istarskim primjerom utjecaja politike na privatizacijske procese, Basso je za potrebe realizacije svoga porečkog projekta odabrao tvrtku Arhetip 21 u vlasništvu Ede Kosa, inače prvog IDS-ovca Poreštine i bliskog Jakovčićeva suradnika. Međutim, projektu su se najprije oštro usprotivili okolni stanari, potom Odbor za prostorno planiranje Grada Poreča, koji prije posljednjih izbora još nije bio pod kontrolom Ede Kosa, te najugroženiji susjed Riko Benazić, zbog čije je žalbe građevinska dozvola i poništena. Iako je Benazić putem svojeg odvjetnika Mateja Zubovića u žalbi naveo niz primjedbi na spornu građevinsku dozvolu, drugostupanjsko tijelo je odluku o poništenju donijelo isključivo zbog toga što glavni projekt nije bio usklađen s hrvatskim zakonima i propisima. Naime, investitor Basso je uz zahtjev za dozvolu priložio izvod iz detaljnog plana koji se odnosi na rekonstrukciju postojeće gradnje, a ne na novu gradnju. Ne želeći ulaziti u razmatranje ostalih prigovora, Ministarstvo je dozvolu poništilo i vratilo je prvostupanjskom tijelu na ponovni postupak.

S obzirom na to da je cijeli postupak izdavanja dozvole u ime Bassa vodio Edo Kos, koji je u međuvremenu postao i član porečkog Poglavarstva zadužen za prostorno planiranje, najmoćnijeg porečkog IDS-ovca zamolili smo za komentar poništenja dozvole. – Upravo danas smo dobili odluku iz koje je vidljivo da je napravljena greška, ali nikako ne našom krivicom. Naime, dozvola je poništena zbog popratnog dopisa u izvodu iz detaljnog plana. To nije bilo službeni dokument, već popratni dopis u kojem je greškom napisano da se radi o rekonstrukciji, objasnio nam je Kos. Na pitanje zbog čega to nije odmah primijetio i zatražio ispravak budući da se ne radi o rekonstrukciji, Kos je dao zanimljiv odgovor. »Nikad ne čitam te popratne dopise. Ponavljam, greška nije naša pa ćemo zatražiti ispravak našeg zahtjeva, a ne ponavljanje cijelog postupka«, objasnio nam je Kos, kojega smo podsjetili i na paralelni sudski spor kod Općinskog suda u Poreču.

Naime, u tom sporu Riko Benazić traži brisanje nezakonitog upisa, a time i poništenje izvatka iz zemljišne knjige u kojem piše da je parcela koju je Grad Poreč prodao Francu Bassu bez tereta, dok je u stvarnosti Benazić nad njom imao pravo služnosti. Prema našim neslužbenim saznanjima porečki sud je nedavno prihvatio Benazićevu tužbu. »Kakve to veze ima s građevinskom dozvolom«, protupitanjem je odgovorio Edo Kos, koji je u ime Bassove tvrtke MR Hoteli potpisao spomenuti kupoprodajni ugovor s Gradom. Kad smo ga podsjetili da je dozvola izdana na temelju netočnih dokumenata u kojima se ne spominje Benazićevo pravo služenja, Kos je opet imao spreman odgovor. »Dozvola se može izdati i uz pravo služnosti. Točno je da teret postoji, ali on ne sprečava izdavanje građevinske dozvole«, zaključio je. Jučer nismo uspjeli dobiti komentar predsjednika porečkog suda o stanju sudskog spora u povodu tužbe Rika Benazića. Podsjetimo, prilikom razgovora u svibnju Kalčić je priznao da je prilikom izdavanja izvatka nastala omaška. Jučer nije bio dostupan ni djelatnik porečke ispostave Ureda državne uprave Dragan Miletović, koji je izdao poništenu građevinsku dozvolu. Dražen MAJIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>