Poništena građevinska dozvola za apartmanski objekt na Busoleru

PULA – Ministarstvo zaštite okoliša poništilo građevinsku dozvolu za građevinu u pulskom prigradskom naselju jer je izdana bez suglasnosti svih susjeda

Ima li kraja nezakonitom radu Ureda državne uprave Istarske županije? Čini se da nema, jer nam se gotovo svakodnevno javljaju građani s novim pričama o tome kako su državni službenici, umjesto da rade u interesu građana koji ih plaćaju, postali sluge bogatih investitora – graditelja apartmanskih rugoba. Najnoviji primjer pronašli smo na Busoleru, pulskom prigradskom naselju u kojem su se do prije nekoliko godina mogle graditi isključivo obiteljske kuće. Unazad par godina to se promijenilo pa su usred rezidencijalnih naselja počele nicati višestambene apartmanske grdosije. Osim što su unakazile krajolik, goleme zgrade postale su i velik teret za komunalnu infrastrukturu rezidencijalnih naselja što svakodnevno izaziva veliko nezadovoljstvo okolnog stanovništva. S upravo takvim razmišljanjem našem se listu obratio Vinko Barukčić ispred čije kuće je tijekom prošle godine izgrađena jedna od apartmanskih građevina.

Kada mi se investitor Zlatko Rupena obratio u vezi s projektom rekao sam mu da nemam ništa protiv gradnje obiteljske kuće, ali da za stanove i apartmane ne dam suglasnost. Ovaj kraj nema potrebnu infrastrukturu, nema parkirališta, tako da gradnja apartmana ozbiljno ugrožava kvalitetu našeg života. Osim toga radi se o gradnji u vodozaštitnoj zoni bez riješene kanalizacije, a u samoj blizini nalazi se otvoreni bunar pitke vode, objasnio nam je Barukčić. Međutim, unatoč njegovom protivljenju, viši upravni referent u Odsjeku za graditeljstvo Ureda državne uprave Igor Rosić investitoru Zlatku Rupeni izdaje građevinsku dozvolu u kojoj navodi da se u priloženoj dokumentaciji nalazi i pismena suglasnost vlasnika susjednih parcela. – Mislim da je onaj tko je potpisao takvu dozvolu napravio kriminalno djelo falsificiranja službenih dokumenata, zbog čega bi trebao biti kažnjen. Budući da sam bio uvjeren da je dozvola izdana na nezakonit način, da je puna netočnih detalja i da veličina objekta prelazi planom dozvoljene gabarite, podnio sam žalbu Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, opisao nam je Barukčić. U siječnju ove godine njegovi su se navodi pokazali točnima, jer je Ministarstvo kao drugostupanjsko tijelo poništilo Rosićevu dozvolu.

»Prema podacima iz spisa očito je da se u njemu ne nalazi pisano izjašnjenje susjeda, iako je prvostupanjsko tijelo navelo da je ono priloženo. Prvostupanjsko tijelo nije postupilo u skladu sa zakonom, odnosno nije prije izdavanja građevinske dozvole žalitelju pružilo mogućnost uvida u glavni projekt radi izjašnjenja te je na taj način povrijeđen zakon na štetu žalitelja«, čitamo iz drugostupanjskog rješenja kojim je naložen ponovni postupak izdavanja sporne dozvole. Uvidom u zemljišne knjige Općinskog suda u Puli vidljivo je da građevina koju je izgradio Zlatko Rupena nema uporabnu i građevinsku dozvolu, a zanimljivo je i da je kultura zemljišta na Rupeninoj parceli promijenjena tek u lipnju ove godine. U telefonskom razgovoru Zlatko Rupena nam je jučer tvrdio da ima građevinsku dozvolu i da ne zna u čemu je problem. – Točno je da je jedan susjed pravio probleme, ali mi je Igor (Rosić, op.a.) rekao da to nije neki veliki problem. Prvi put čujem da je dozvola poništena, rekao nam je Rupena i najavio da će odmah nazvati Rosića.

Podsjetimo, Igor Rosić je otprije poznat po izdavanju nezakonitih građevinskih dozvola koje je nauštrb susjeda izdavao apartmanskim investitorima. Tako je prošle godine Sergiu Širolu, jednom od graditelja premanturskih grdosija na području Brig -Rupine, izdana dozvola s desetak grešaka, naravno sve u korist investitora, a na štetu susjeda. Kada je jedan od susjeda angažirao sudskog vještaka da prouči dozvolu te otkrio spomenute nezakonitosti i o tome žalbom obavijestio Rosića, investitor Širol je, prije no što je predmet upućen na drugostupanjsko razmatranje u Zagreb, povukao zahtjev za dozvolom. Postupak možda formalno ispravan, ali moralno krajnje upitan. Igor Rosić je u javnosti poznat i kao službenik koji je izdao dozvolu za sporni objekt Sergia Banovića u Zagrebačkoj ulici, čiji je početak gradnje izazvao urušavanje ceste i višetjednu blokadu prometa. Iako Ured državne uprave prednjači u Hrvatskoj po broju poništenih građevinski i lokacijskih dozvola, ime Igora Rosića dosad se nije spominjalo među službenicima koji su na bilo koji način sankcionirani.

Štoviše, predstojnik Ureda državne uprave Istarske županije Radovan Juričić odbacuje mogućnost da je njegov službenik Rosić počinio ikakvu pogrešku i u potpunosti banalizira rješenje Ministarstva o poništenju dozvole. Također, Juričić najavljuje da bi susjed Vinko Barukčić zbog svojih aktivnosti mogao imati problema i na koncu se, kako kaže, uhvatiti za glavu. Ipak, iako je na godišnjem odmoru, Juričić nam je nakon konzultacije s Rosićem potvrdio da je postupak ponovljen. – Sada nismo u mogućnosti Barukčiću uručiti poziv za novo izjašnjavanje, tako da se postavlja pitanje gdje on uopće živi i ima li se uopće pravo žaliti, objasnio nam je Juričić i dalje umanjujući poništenje dozvole. Nakon što smo mu prenijeli Juričićeve riječi Vinko Barukčić je izjavio da u Puli živi od 1967. godine te da je u zadnjih šest mjeseci bio tek desetak dana odsutan. – Dostupan sam svakom tko me traži. Budući da i dalje smatram da je objekt nezakonito sagrađen, žalit ću se dok god budem imao pravnih osnova, najavio nam je Barukčić. Dražen MAJIĆ Snimio Branislav DANEVSKI Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr