Poništene lokacijske dozvole za pulske mamutice

PULA – Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva početkom ovog mjeseca je poništilo lokacijske dozvole za megainvesticiju španjolsko-kanfanarske tvrtke Kvadrat gradnja na pulskoj Streljani.

Podsjetimo, ta je tvrtka u projektu vrijednom 18 milijuna eura na atraktivnom području uz šumu Lungomare planirala u dva objekta s po sedam etaža izgraditi oko 200 stanova. Obje lokacijske dozvole izdao je djelatnik Ureda državne uprave Vinko Brčić. Iz Ureda državne uprave jučer nismo mogli dobiti službenu informaciju o poništenju, ali nam je predstojnik Radovan Juričić potvrdio da je iz kontakata s investitorom stekao takva saznanja. Međutim, predstavnik investitora Radomir Marić jučer nije želio komentirati poništenje lokacijskih dozvola izdanih 14. srpnja 2004. godine, objasnivši nam da je na važnim sastancima za koje ne zna kad će biti gotovi. Osim Marića, suvlasnik tvrtke Kvadrat gradnja je i Jose Maria Huguet Salvat iz Tarragone kraj Barcelone, koji se u Španjolskoj bavi građevinarskim radovima i uređenjem golf terena. Naš list je u nekoliko navrata upozoravao na to da je postupak izdavanja lokacijske dozvole bio prepun nedostataka i nezakonitosti. Projektu i načinu izdavanju dozvola su se oštro usprotivili okolni stanari, koji su vještim potezima gradske i državne birokracije izgurani iz upravnog postupka, te Zelena Istra, koja je zatražila urbanistički nadzor nad postupkom izdavanja dozvole. Iz dokumentacije dostupne Glasu Istre vidljivo je da su lokacijske dozvole poništene zbog mnogostrukih previda i propusta, čija je količina tolika da je teško povjerovati da se radi o slučajnostima. Naime, svi propusti Vinka Brčića u pravilu su učinjeni u korist investitora Kvadrat gradnje iz Kanfanara, a na štetu građana Pule, posebice okolnih stanara.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva svoje je rješenje temeljilo na prijedlogu urbanističke inspekcije od 12. travnja ove godine, u kojem se tvrdi da je lokacijska dozvola izdana protivno odredbama Zakona o prostornom uređenju. Ponajprije, dozvoli koju je izdao Vinko Brčić zamjera se da je izdana unatoč očitoj činjenici što objekt ima jednu etažu više no što dozvoljava nadležni prostorni plan. Nadalje, Brčić je previdio izričitu odredbu HEP Distribucije d.o.o. iz Pule po kojoj se investitoru nalaže izgradnja trafostanice, izdvojene ili u sklopu objekta, a koja uopće nije previđena u idejnom rješenju, priloženom zahtjevu za lokacijsku dozvolu. Nadalje, u tekstualnom dijelu idejnog rješenja, koje čini sastavni dio dozvole koju je potpisao Vinko Brčić, planirana je izgradnja 90 stanova i dva poslovna prostora, dok je u grafičkom dijelu dozvoljena gradnja 107 stanova. Osim Uredu državne uprave, poništena dozvola ne služi na čast niti Upravnom odjelu za prostorno uređenje Grada Pule, koje je investitora obvezalo da predvidi 119 parking mjesta, umjesto potrebnih 139. Podsjetimo, u ime Grada Pule broj parking mjesta izračunao je Mane Šolaja, a njegovo je mišljenje potpisao pročelnik Davor Ravnić. Pored tih propusta inspektori Ministarstva pronašli su i mnoge druge neusklađenosti između projekta, dozvola i nadležnih zakona te naložili da se te dozvole ponište. – Predmetne dozvole su nejasne i njihovi su dijelovi kontradiktorni, napisali su zaključno inspektori. Na taj su način potvrđeni naši mnogobrojni članci, ali i nagrađen trud Zelene Istre i okolnih stanara koji su se putem svoje građanske inicijative, udruženim snagama, zasad ipak uspjeli oduprijeti bogatim investitorima.

Dražen MAJIĆ Snimio Eduard STRENJA Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Drvene kuće – grdaimo.hr

]]>