Popločana staza na aljmaškom križnom putu

ALJMAŠ – Nakon 52 godine, 1. kolovoza, vjernici su u Aljmašu mogli održati pobožnost križnog puta na brdu Kalvarija, iako je popločavanje staze tek bilo počelo, a put bio posut tucanikom.

Ovih dana stižu dobre vijesti iz osječke Udruge za promicanje općeg dobra “S Tobom u zajedništvu”, koja s vjernicima laicima organizira cijeli projekt gradnje, jer je glavna staza u dužini 380 metara i širini 4,5 metra popločana betonskom galanterijom. U slučaju kiše vjernici i turisti ne moraju se brinuti da će zablatiti obuću idući pokraj 14 postaja križnog puta prema vrhu brda, gdje je uz sakralni sadržaj uređeni vidikovac s pogledom na zeleni okoliš, Dunav i crkveno zdanje u svetištu Gospe Od Utočišta. Vjernici rado obavljaju pobožnost križnog puta na brdu. Osim završenih 380 metara staze, želja nam je popločati i 120 metara staze od pristupne ceste do prve postaje te ćemo, vjerujem, to ostvariti ove jeseni.

Kako bi križni put bio cjelovito, pravo rješenje, za 15 dana planiramo početak hortikulturnog uređenja prostora uz križni put i ozelenjivanje ukrasnim raslinjem i živicom. Naravno, sve ovisi o dobrim ljudima i donatorima koje tražimo – rekao je Jerko Arambašić, predsjednik Udruge “S Tobom u zajedništvu”. Iako su rijeke hodočasnika na Veliku Gospu i po kiši molile na križnom putu, raduje, kaže Arambašić, što je staza popločana uoči slavlja Gospina rođendana (8. kolovoza), odnosno blagdana Male Gospe, kada se očekuje dolazak vjernika na misna slavlja u župnu crkvu u 10 i 18 sati. Priprava za slavlje počet će u Aljmašu već u srijedu na večernjici, u 19 sati, što je vodi prečasni Ante Markić, aljmaški župnik. U subotu (10. rujna) Aljmaš dočekuje 13 župa đakovačkog dekanata, a u nedjelju (11. rujna) brojne vjernike iz Subotice. Autor: N.ŠPOLJARIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr