Porast potražnje za kunskim kreditima

HRVATSKA – Na nedavno održanoj 12. Međunarodnoj ekonomskoj konferenciji Hrvatske narodne banke u Dubrovniku pohvalno je ocijenjena pojava kunskih kredita u Hrvatskoj.

Tako u HNB-u kažu kako dosadašnja, ali i očekivana buduća stabilnost kune ukazuje da je rizik kunskih kredita znatno manji nego prije primjerice deset godina. Od nekih većih poslovnih banaka u Hrvatskoj pokušali smo doznati kakva su im predviđanja u pogledu ponude i potražnje za kunskim kreditima. Neke su banke kunske kredite u svoju ponude uvrstile još prije nekoliko godina, neke od ove godine, dok neke upravo pripremaju kunske kreditne proizvode plasirati na tržište. Glavni analitičar Raiffeisen banke Hrvoje Dolenec kaže kako kunski krediti postaju jednako atraktivni za tržište kao i ostali krediti, budući da blijedi očekivanje kako bi kuna mogla početi značajnije slabjeti. Dosad su kunski krediti bili obilježeni visokim kamatnim stopama, a i štednja u kunama nije bilo toliko atraktivna za klijente banke, objašnjava Dolenec, te dodaje kako rast štednje u kunama dokazuje stvoreno povjerenje u domaću valutu kao sredstvo štednje, a ne samo njezinu transakcijsku vrijednost, te intenzivirano zaduživanje države u domaćoj valuti i pad kamatnih stopa, čime se otvorio prostor za niže stope i smanjenje rizika te kreditiranje u kunama. Što se tiče porasta ponude i potražnje za kunskim kreditima, Dolenec predviđa kako će ponuda kunskih kredita rasti te će pratiti potražnju koja se polako stvara. Interes kreće od kratkoročnijih kredita, no to nije nikakva posebnost kune nego prirodni put stvaranja povjerenja u valutu koja sada ima desetogodišnju povijest, ističe Dolenec. S obzirom da domaći subjekti (poduzeća i stanovništvo) posluju dominantno u kunama, odnosno prihodi su im u kunama, posve se prirodno otvara prostor i za kunske kredite, kaže Dolenec, te ističe kako će ovakav proizvod nuditi sve više banaka, što je bila povijest i svih ostalih proizvoda na tržištu. U RBA nude nenamjenske kunske kredite, te kredite bez valutne klauzule koje korisnici mogu ostvariti preko RBA revolving kartica.

U Volksbanku kažu kako je putem kunskih kredita eliminiran tečajni rizik, dakle rizik porasta vrijednosti kune, te je na taj način za klijenta isključena mogućnost veće neravnoteže između prihoda i anuiteta. U usporedbi s kreditima vezanim uz valutnu klauzulu, čisti kunski krediti ni po kamatnoj stopi, ni po valorizaciji glavnice nisu vezani uz razvoj vrijednosti eurima ili švicarskim francima. Kao primjer navode značajna porast referentne stope kod eura ili švicarskog franka, što bi se srednjoročno moglo odraziti na povećanje kamatne stope na devizne kredite i kredite s valutnom klauzulom. Nasuprot tome, referentne stope kune (ZIBOR) su već neko vrijeme u tendenciji smanjenja. Dodaju kako su kamatne stope na kunske kredite u rangu kamatnih stopa za kredite s valutnom klauzulom vezanom na euro, a posve su bez valutnog rizika i klijent može sa sigurnošću odrediti visinu rate koju može vraćati. U Volksbanku koja od 26. lipnja u svojoj ponudi ima akcijsku ponudu kunskih stambenih, nenamjenskih i auto kredita, ističu kako je početni interes klijenata za kunskim kreditima bio velik, a očekuju da će se tako i nastaviti. U Erste&Steiermärkische banci kažu kako tečajna kretanja u proteklih nekoliko godina karakterizira visoka razina stabilnosti te se očekuje da će se takav trend kretanja tečaja unutar uskog raspona nastaviti i u budućnosti. Sukladno tome i rizičnost kunskih kredita je u velikoj mjeri smanjena. Prema informacijama iz poslovne mreže zabilježen je osobito veliki interes građana za kunskim kreditima. U toj banci građanima nude gotovinske kunske kredite bez jamaca i bez jamstvenog pologa u iznosima od 7300 do 50.800 kuna uz otplatu do pet godina, gotovinske kredite bez jamstvenog pologa od 14.500 do 145.000 kuna, uz otplatu do osam godina, kao i modele gotovinskih kredita bez jamaca s rokom otplate do osam godina. Umirovljenicima mladima od 18 do 26 godina nude gotovinske kredite bez jamaca i bez garantnog pologa. Zagrebačka banka uvela je u studenom 2002. godine u svoju ponudu gotovinske kredite u kunama, a u ponudi, osim gotovinskih nenamjenskih kredita, ima i mogućnost korištenja dopuštenog prekoračenja te kredite po karticama. Od početka lipnja ove godine u ponudi imaju i kunski gotovinski kredit do 24 mjeseca, te revolving kunski kredit. U Hypo Alpe-Adria banci trenutačno su u fazi istraživanja tržišta, kako bi eventualno mogli uvesti u ponudu stambene kunske kredite. Ivan Smirčić Izvor: www.Vjesnik.hr

]]>