Porta Nuova Garibaldi

Porta Nuova mijenja lice grada mode Milana. Trenutno se gradi kompleks zgrada „Porta Nuova Garibaldi“ – nekoliko neboderskih tornjeva visine do 220 m, raspoređenih u krug oko trokatnog centra promjera 100 m. Stručnjak za oplate i skele PERI prihvatio je izazov da pomoću detaljnog projektiranja i modernih sistema omogući montažu jednog kompletnog standardnog kata tjedno. Visoka razina sigurnosti ubrzala je napredak u izgradnji tih dvaju dominirajućih tornjeva.

101 pogon za penjanje ACS za radove neovisne o dizalici

Sa svojih 220 m visine toranj A najviša je zgrada u Italiji. Ima 32 etaže, a za njim slijedi toranj B s 23 etaže i visinom od 102 m. Svaki od ta dva tornja ima jednu centralnu i dvije bočne armiranobetonske jezgre. Za optimalan tijek radova kombinirale su se dvije ACS samopenjajuće varijante koje pomoću 101 pogona za penjanje ACS i 19 hidrauličnih agregata osiguravaju montažu, demontažu i penjanje bez dizalice. Istovremeno su integrirana i dva stupa za razastiranje betona. Radovi bez dizalice, neuvjetovani atmosferskim prilikama ubrzavaju radne procese na gradilištu i čine ih međusobno neovisnima. Zahvaljujući tome osoblje gradilišta može se pridržavati planiranog radnog ritma.U kombinaciji s ACS penjajućim podestima i konzolama, preko 2.500 m² oplate često je oblikovalo i kružne zidove. U tu svrhu isporučeni su predmontirani VARIO GT 24 elementi zidne oplate – prethodno proizvedeni u PERI pogonu točno po mjeri. Još 2.500 m² stropne oplate osigurava brzo vrijeme montaže katnih stropova: SKYDECK panelna stropna oplata je sistematičnim slijedom montaže i sistemom padajuće glave za prijevremenu demontažu pratila krute taktove jezgri.

Porta Nuova Garibaldi, Milano, Italija

Oba tornja imaju po tri armiranobetonske jezgre koje se montiraju uz pomoć dviju PERI ACS samopenjajućih varijanti, nadopunjenih i sigurno zatvorenih RCS penjajućim zaštitnim zidom.

U kombinaciji s ACS penjajućim podestima i konzolama, preko 2.500 m² oplate često je oblikovalo i kružne zidove. U tu svrhu isporučeni su predmontirani VARIO GT 24 elementi zidne oplate – prethodno proizvedeni u PERI pogonu točno po mjeri. Još 2.500 m² stropne oplate osigurava brzo vrijeme montaže katnih stropova: SKYDECK panelna stropna oplata je sistematičnim slijedom montaže i sistemom padajuće glave za prijevremenu demontažu pratila krute taktove jezgri.

RCS penjajući sistem na šinama s opcijom samopenjajuće tehnike

RCS modularni sistem upotpunjuje PERI cjelokupno rješenje te bitno ubrzava građevinske radove. Kao RCS penjajući zaštitni zid taj penjajući sistem na šinama omogućuje sigurno, 250-metarsko zatvaranje zaobljenih katova koji su u procesu izgradnje. Kako bi se i kod vertikalnog transporta SKYDECK elemenata oplate moglo raditi neovisno dizalici, u rješenje zaštitnog zida integrirana su dva RCS lifta za oplatu. Za obje primjene angažirani gradilišni tim poduzeća Colombo Costruzioni koristio je mobilne RCS samopenjajuće mehanizme kako se penjanje ne bi odvijalo samo po šinama, već i neovisno o dizalici.

Urbanistički projekt Porta Nuova

Ambiciozni milanski urbanistički projekt „Porta Nuova“ međusobno povezuje tri gradske četvrti: Garibaldi, Varesine i Isolu. Na mjestu gdje su dosad stajali stari, neiskorišteni industrijski pogoni sada na površini većoj od 290.000 m² rastu moderne stambene i uredske zgrade, hoteli te kulturne i društvene ustanove – najvećim dijelom bez automobila i s velikim zelenim površinama. Kompleks zgrada djelo je uglednog arhitekta Césara Pellija.

Primijenjeni PERI sistemi SKYDECK stropna oplata alu

 

  • RCS penjajući sistem sa šinama
  • ACS G samopenjajući sistem
  • Građevinsko poduzeće: Colombo Costruzioni S.p.a., Lecco
  • Arhitekt: César Pelli & Associates
  • Nadgledanje projekta: PERI GmbH, Germany
  • PERI S.p.A., Italy www.peri.com.hr