Poskupljenje električne energije i za 120.000 kućanstava potrošača elektroslavonije

OSIJEK – Ove godine hrvatski potrošači bombardirani su raznim poskupljenjima među kojima najčešće podivljalom cijenom goriva i nafte zbog čega je poskupljivao prijevoz i roba “na malo”, a 120.000 kućanstava u osječkoj “Elektroslavoniji” najviše je strahovalo od poskupljenja struje znajući kako to izaziva “lančanu” reakciju poskupljivanja robe i usluga.

Poskupljenje se dogodilo i od danas (1. rujna) kućanstva plaćaju struju u prosjeku pet posto više, a industrija šest posto. Početkom kolovoza odobreno povećanje cijene električne energije šokiralo je osječko-baranjska kućanstva, poglavito tristotinjak siromašnih koji kupuju struju na karticu i troše koliko plate, ali i “iskopčane” Osječane koji žive u mraku jer nemaju čime platiti potrošene kilovatsate. Uznemireni su i redovni platiše, u čiju preskupu potrošačku košaricu sve manje stane za dvostruko manja prosječna primanja slavonsko-baranjske regije u odnosu, primjerice, na plaće i standard Zagrepčana. “Strujni udar”, makar i prepolovljen “rezanjem” HEP-ovih zahtjeva, bit će jači zimi kad se struja više troši. Cijena električne energije mijenjana je prije tri godine. Kilovatsat na jednotarifnom brojilu, umjesto 0,58 kuna stoji 0,71, na dvotarifnom u višoj tarifi iznosi 0,74 kuna, a u višoj 0,39 kuna (uključujući PDV). Mjesečna naknada iznosi 19,22 kune, a bila je 18,30 kuna. Kućanstva koja su mjesečno plaćala 100 kuna od 1. rujna plaćat će prosječno pet kuna više, a na 300 kuna 15 kuna više. Riječ je o petpostotnom proporcijalnom povećanju koje u HEP-ovom poslovanju neće pokriti inflaciju u protekle tri godine, ali zajedno sa šestpostotnim povećanjem cijene na srednjem i visokom naponu bit će pokriven rast temeljnih troškova, kaže Radomir Milišić, glasnogovornik Hrvatske elektroprivrede, pojašnjavajući kako HEP-u “na ruku” ide lanjska i ova hidrološka godina zbog proizvodnje električne energije, ali “dramatično poskupljenje energenata i dalje se negativno odražava na cijenu električnu energiju”.

Zbog poskupljenja i slanja novih, povećanih računa, HEP-ova Distribucija poziva kućanstva neka danas, najkasnije do 10. rujna, očitaju brojila i stanje potrošnje dostave pripadajućem distribucijskom području. Stvarno stanje na brojilu (upisuje se ime i prezime, adresa i šifra potrošača koja se nalazi na računu uz ime, stanje brojila na određeni datum, viša i niža tarifa) nakon očitanja kućanstvo može osobno donijeti u osječki DP “Elektroslavonija” (Hadrijanova 3), javiti telefonski na broj 9820, 031/244-729 ili 244-730 ili podatke poslati poštom i telefaksom na broj 211-648 na obrascu objavljenom 31. kolovoza u “Glasu Slavonije”. Kućanstvima koja ne dostave stanje potrošnje HEP će procijeniti potrošnju s današnjim danom. Autor: Nevenka ŠPOLJARIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr