Poskupljuje izgradnja nebodera

ZAGREB – Novim Generalnim urbanističkim planom (GUP) i mjerama propisanim unutar njega zagrebačko Poglavarstvo i njegova struka odlučili su znatno poštiriti proceduru za gradnju nebodera, točnije za svaku građevinu višu od devet etaža.

Iako su izmjene GUP-a nedavno usvojene, podatak je izašao na vidjelo tek prošli tjedan na sjednici gradske Skupštine kada zastupnicima nije bilo jasno zašto su među gradskim projektima završile građevine iznad devet etaža. Neboderi su po važnosti svrstani uz bok izgradnji “Bandićevih stanova”, novog velesajma, kongresnog centra, uređenja bloka Badel i ostalima o kojima smo već prije pisali. Za svaki neboder investitor po novome mora raspisati javni, anketni urbanističko-arhitektonski natječaj po programu uređenja područja koje donosi ili daje suglasnost Poglavarstvo. Predložene ideje prolaze ocjenjivački sud u kojem će biti stručnjaci Zavoda za planiranje, predstavnik investitora, ali i ugledni urbanisti i arhitekti. Ako oni ocjene da je natječaj neuspio, mora se krenuti iz početka ili napraviti korekcije postojećeih rješenja. Dosad su se neboderi gradili kao i svaka druga građevina – uz izvađenu lokacijsku dozvolu. Prije toga se moralo u GUP-u ili detaljnim planom odrediti da neko područje trpi visoku izgradnju. Osim dugotrajnosti, investitori će vjerjatno proći i skuplje jer treba raspisati stimulativne nagrade za arhitekte, običaj je da se otkupe prva tri nagrađena rada. “Neboderi su stavljeni među gradske projekte jer nam je izgled visokih zgrada veoma važan. Glavna razlika je da se lokacijskom dozvolom ne može vidjeti kako će se neki objekt uklapati u cjelinu prostora, zato idemo na urbanističko arhitektonski natječaj. Također želimo afirmirati struku da ponudi različita rješenja, a eliminirati mogućnost dogovora investitora s projektnim biroima i zato je propisano da su natječaji javni i anketni, a ne pozivni. Možda će procedura biti nešto duža, ali postići će se mnogo veća kontrola i kvaliteta”, objašnjava pročelnik zagrebačkog Zavoda za planiranje Ivica Fanjek. Dodaje i da će invenstitor moći odlučiti sviđaju li mu se predložena rješenja i na njemu je da ih izabere.

Izmjenama GUP-a proširena su područja na kojima se neboderi ne mogu graditi. Osim strogog središta i Podsljemena, odlučilo se štititi vizure prema Mirogoju, uz Savsku cestu i od Mosta Slobode prema središtu grada. Zona moguće gradnje nebodera je s druge strane proširena i na sjevernu stranu Vukovarske ulice, za razliku od GUP-a iz 2003. godina kad su se mogli graditi samo na južnoj strani. Ako su uvjeti za gradnju sada postroženi, očito da u Zavodu i Poglavarstvu nisu bili prezadovoljni dosadašnjim načinom gradnje nebodera u glavnom gradu. Iako pročelnik nije htio navoditi primjere eventualne loše gradnje, opći dojam je da su se dosadašnji brzninski građeni neboderi pravdali nedostatkom kvalitetnoga poslovnog prostora. Ubuduće će se pozornost, osim na funkcionalnost, obraćati i na estetiku. “Želimo postići da se u gradu ne fotografiraju samo objekti izgrađeni prije stotinu godina, nego i oni koji se rade u današnje vrijeme. Sve u svemu, da gradu damo jedan umjetnički štih”, zaključuje Fanjek. Izvor: www.Poslovni.hr

]]>