Poslije incidenta na Trgu: kako je osiguran Trg od 60 milijuna kuna?

OSIJEK – Trg Ante Starčevića neprekidno motri 16 kamera, koje su Osječani (Grad) platiti nešto više od 140.000 kuna (zajedno s još šest kamera na Papinu trgu), no autobus koji je pregazio fontanu na snimkama se nije mogao identificirati. Fontana je uništena, šteta je najmanje 40.000 kuna, a pitanje dana – je li se to moglo sprječiti.

Autobus je prepoznao vozač beogradske “Laste”, s obzirom na to da upravlja identičnim vozilom, a ni on nije bio “sto posto siguran”. Očekivati raspoznavanje registracijske oznake čista je utopija. Ista je stvar i s licima – sjetimo se samo nedavne neupotrebljive snimke iz “slučaja stupići”.

Videonadzor se, definitivno, nije pokazao u očekivanom svjetlu. Pri uništavanju fontane na trgu vrijednom više od 60 milijuna kuna, snimak je uspio samo dati točno vrijeme događaja, potvrditi da je riječ o autobusu te da postoji svjedok događaja, kojega se, naravno, ne može prepoznati. U ovom slučaju radilo se o 12-metarskom vozilu, koje je, ruku na srce, teško ne prepoznati, ali što ako danas-sutra nekakv vandal, primjerice, prepili klupu od 6.000 eura?! – Te kamere ne služe ničemu! Imali smo najprije onaj slučaj s izvađenim stupićima, sada ogroman autobus koji se ne može prepoznati. Ako se ne može raspoznati autobus, kako očekivati da se prepozna osoba? Ovaj videonadzor je smiješan. Ovakvo stanje je neodrživo, morat ćemo to organizirati na drukčiji način, ljut je jučer bio i osječki dogradonačelnik, dr. Vladimir Šišljagić. Dodao je kako će se temeljito proučiti i ugovori kojima je definiran videonadzor. U svakom slučaju, gradski će oci opet morati posegnuti u sve laganiju gradsku blagajnu, te, ili poboljšati kamere ili, kao je dogradonačelnik Gordan Matković nakon “slučaja stupići” predložio, zaposliti ljude koji će stalno pregledavati snimke te trenutno reagirati. Isto tako, krajnje je vrijeme da se pooštre kazne za uništavanje javne imovine jer vandali godinama nekažnjeno teroriziraju grad.

Ako prihvatimo da su kamere pasivna zaštita, postavlja se pitanje, što je “aktivnom”, ljudskom zaštitom gradske imovine? Krešimir Tolj, pomoćnik načelnika 1. policijske postaje, poručuje da je policija na Starčevićevom trgu prisutna 24 sata dnevno. – Imajući na umu velike troškove obnove Trga, policijski službenik tamo je cijeli dan. Istina, rajon obuhvaćaju dva trga, Šamačku i Kapucinsku ulicu. Na tom područuju imamo i kontak-policajca, koji, doduše, ima osamsatno radno vrijeme. Naravno, nakon ovog događaja, pozornost je dodatno pojačana. Žao mi je zbog fontane, no riječ je o djelu koje je trajalo točno osam sekundi, pa policajac, sve i da je vidio autobus, teško je mogao reagirati. No, budite sigurni, naći ćemo počinitelja, kaže Tolj.

Komentirajući kamere Tolj se složio da snimak nije vrhunski, no poručuje “dobro je da ga imamo”. – Snimak uvijek može biti bolji, no bolji je nego da ga uopće nema. Sigurno će nam pomoći u istrazi. Osobno, mislim da kamera trebamo imati što više, zaključuje Tolj. U popravak fontane krenulo se ekspresno. Već tijekom jučerašnjeg prijepodneva pojavili su se radnici, ali i brojni gradski dužnosci. U jednom trenutku tako je nastala smiješna scena – oko fontane je stajalo petnaestak “odijela” i jedan majstor s čekićem. U svakom slučaju, radnici će nastojati popraviti rešetku, pa se nova možda i neće morati naručivati. U takvom raspletu, fontana bi već danas mogla ponovno proraditi. Autor: Mario MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>