Poslovna zona – spas za veliki broj obitelji

BELI MANASTIR – Visoka stopa nezaposlenosti i nadalje je (uz stambenu problematiku) jedan od najosnovnijih problema stanovnika jedinog baranjskog grada.

Nešto manje od trećine ukupno nezaposlenih Baranjaca, naime, mjesto boravišta ima u Belom Manastiru, pa je više nego jasno da bi otvaranjem novih radnih mjesta bila bar djelomice riješena egzistencija stotina ovdašnjih obitelji, ali i rasterećen ‘budžet’ ministarstva zaduženog za socijalna pitanja, koje u Baranju na ime raznih socijalnih pomoći godišnje uplaćuje milijune kuna. Premda određeni broj korisnika pomoći za uzdržavanje “traži posao, ali moli Boga da ga ne nađe”, većini bi kudikamo bilo draže da novac zaradi radeći. A godina koja je pred nama, sudeći po obećanjima gradskih otaca, trebala bi biti godina otvaranja novih radnih mjesta, za što je, tvrde, već uloženo mnogo proračunskog novca i truda. Prije svega, riječ je o poslovnoj zoni na izlazu iz Belog Manastira u smjeru Petlovca, gdje bi već iduće godine trebalo posao dobiti na stotine Belomanastiraca.

Zbog vrlo povoljnih uvjeta koje gradska uprava nudi potencijalnim investitorima i poslodavcima, zanimanje za gradnju proizvodnih pogona i pokretanje raznih poslova u sklopu zone vrlo je veliko, pa je već zauzeto više od polovine parcela. Za sistem ‘dovlačenja’ investitora zanimaju se predstavnici brojnih domaćih i inozemnih gradova koji bi sa sličnim investicijama započeli u svojim mjestima. Na zoni se već nazire proizvodni pogon tvrtke Cortec u vlasništvu Borisa Mikšića, koji početak proizvodnje biorazgradive plastike planira vrlo brzo, a za njim bi i ostalih dvadesetak investitora trebalo započeti zapošljavati. Premda je riječ o nešto dugoročnijim planovima, posla bi u skoroj budućnosti trebalo biti i na drugoj belomanastirskoj poslovnoj zoni, onoj na ulazu u grad iz smjera Osijeka.

U svakom slučaju, nakon sedam-osam postreintegracijskih godina, idućih godinu-dvije trebale bi, bar što se gospodarskog dijela problematike baranjske “metropole” tiče, biti prijelomne, a hoće li tomu biti tako vrijeme će vrlo brzo pokazati. Valja istaknuti kako čelnici ostalih baranjskih jedinica lokalne samouprave također ne sjede prekriženih ruku, iako se mora priznati kako je Beli Manastir za nekoliko kopalja ispred. O zonama se priča, ali i radi u općinama Darda, Čeminac, Kneževi Vinogradi…, a spominju se vrlo poznate domaće, pa čak i inozemne tvrtke koje bi investirale između Drave, Dunava i granice s Republikom Mađarskom. Svemu će u znatnoj mjeri pomoći i budući koridor 5c, osječka obilaznica na samo nekoliko metara od Darde, blizina dviju granica i slične pogodnosti kojih Baranja ima. Autor: I.GETTO Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>