Poslovni klub o mogućnostima hrvatske drvne industrije na tržištu EU

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako će Vlada svojim mjerama poticati razvoj tog sektora no napominje kako se tvrtke trebaju okrenuti udruživanjima u klastere te sredstvima iz EU fondova koja će im ulaskom u EU   biti na raspolaganju.

Mišljenja je kako tvrtke još uvijek nisu dobro pripremljene za korištenje sredstava iz EU fondova i na tome se treba intenzivno raditi.

Naglasio je i važnost partnerskog odnosa drvne industrije i Hrvatskih šuma navodeći kako se trenutačno radi na rješavanju obostrano važnih pitanja, kao što su cijena drvne sirovine, rabatna politika te sklapanje višegodišnjih ugovora za kupovinu iste.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević također je istaknuo nužnost pripremanja projekata kako bi se izvuklo što više sredstava iz EU fondova, a izdvojio je i tržište Rusije te Arapskih zemalja kao u ovom trenutku dva zanimljiva tržišta.

Predsjednik Udruženja drvne industrije HGK Zdravko Jelčić kazao je kako ulazak u EU za drvnu industriju otvara nove mogućnosti za investiranje upravo kroz EU fondove čime će se olakšati konkurentnost.

Jelčić smatra i kako su nužna ulaganja u tehnologiju, znanje, nova tržišta i branda, no kako tvrtkama za osvajanje velikih i novih tržišta nužna pomoć države jer pojedinačno je to vrlo teško.

Na skupu su izneseni i podaci o udjelu drvne industrije u ukupnom izvozu koji je nakon pada u 2010. u 2011. poprimio pozitivna obilježja, odnosno povećan je s 6,89 posto, na 7,21 posto.

www.zv.hr/ambienta