Posrednik između kuće i vrta

Odredbe nekih zemalja članica Europske Unije propisuju ugradnju pregrade ukoliko zimski vrt tijekom zime koristimo samo kao temperirani prostor za uzgoj zelenih biljaka. I ovdje se opet teško odlučiti za način i vrstu pregrade:

1.Transparentna i prozirna pregrada sa fiksnim ili pomičnim staklenim elementima učinit će ostatak prostora u kući svjetlijim.

2.Pregrada u obliku masivnog zida između zimskog vrta i ostatka kuće spriječit će doduše ulazak svjetla u ostatak prostorija u kući no istovremeno će značiti i bolju toplinsku izolaciju, jednostavnije izjednačavanje temperature i uštedu energije u ukupnoj potrošnji tijekom zime.

Kod naknadne gradnje odnosno dogradnje zimskog vrata uz postojeći objekt u obzir moramo uzeti i tehničku stranu gradnje. U zimskom vrtu kojeg koristimo kao dio dnevnog boravka otvaraju nam se druge mogućnosti. U prvoj uređenje unutrašnjosti zavisit će od toga koliko zimski vrt želimo uskladiti s ostatkom dnevnog boravka u pogledu korištenja i optike.

Ovo razmišljanje imat će manju važnost ukoliko zimski vrt zauzima neznatnu površinu ili dubinu; u ovom slučaju otvoreni prolaz t.j. zimski vrt bez pregrade prema ostatku prostora značit će veću oblikovnu i prostornu slobodu.

Otvoreni prolaz prema zimskom vrtu manje ili ne prevelike površine i dubine pokazat će svoje prednosti i dobre strane ukoliko postojeći dnevni boravak u kući ne zahtijeva samo više sunca i svjetla nego i više prostora.

Pored prolaza iz zimskog vrta prema unutrašnjosti i izlaz iz zimskog vrta prema vani zahtijeva našu pozornost. Ponekad su pored dograđenog zimskog vrta na objektu prisutna vrata terase tako da je postojanje izlaza iz zimskog vrta prema navi bespotrebno. No zasigurno mnogi vlasnici priželjkuju prolaz iz kuće do vrta upravo kroz zimski vrt.

U samom zimskom vrtu mnogi će sigurno znati cijeniti ono što smo ranije već spomenuli:

Kao transfer iz zimskog vrta do prostorija u kući najbolje je planirati separatni prolaz koji neće smetati miru u onom dijelu zimskog vrta u kojem se često zadržavamo, u kojem uzgajamo biljke i koji nam omogućava najkraći put prema vani.

]]>