Postignut dogovor o Essekeru, državnom odvjetniku na uvid sporni gradski ugovori

OSIJEK – Grad Osijek i tvrtka Panteon postigli su dogovor kojim će riješiti problem Esseker centra. Novim je dogovorom ukupan udjel Grada u Esseker centru povećan s 5,9 na 14,02 posto.

Grad nije prihvatio prijašnju procjenu vrijednosti zemljišta na 1.200 kuna po četvornom metru, te je dogovoreno da njegova vrijednost bude 335 eura (oko 2.460 kuna) po kvadratu. Time je i ulaganje Grada s 3,365 povećano na 6,710 milijuna kuna, odnosno 14 posto udjela u Essekeru. Usporedno s rješavanjem toga pitanja, Grad će Državnom odvjetništvu poslati spornu dokumentaciju bivše vlasti radi procjene o eventualnim oštećenjima proračuna. – Ukupan prihod Grada od Esseker centra, zajedno s komunalnim doprinosom, sada iznosi deset milijuna kuna. Današnjim dogovorom riješili smo jedan loš naslijeđeni ugovor i napravili odličan posao za Grad Osijek. Ovo je jasna poruka da ćemo ubuduće inzistirati na transparentim ugovorima, kazao je gradonačelnik Anto Đapić. Đapić je dodao kako će se vrlo brzo riješiti i ostala otvorena pitanja u kojima je Grad suinvestitor, poput Osijek-koteksa i Sveučilišta. Branimir Glavaš, predsjednik Gradskog vijeća, dodao je kako je dogovorom s Panteonom, Grad pokazao na koji će način raditi nova gradska uprava.

Željeli smo izići iz ovog labirinta stare vlasti, bez velikih potresa i bez politizacije slučaja. Iznos od deset milijuna kuna jasno govori da ova gradska vlast brineu o novcu poreznih obveznika, kazao je Glavaš, zahvalivši investitoru na konstruktivnom razgovoru. Istaknuo je kako novoj vlasti nije namjera nikoga progoniti ili pokretati kaznene postupke, no i da će sva dokumentacija (ugovori) biti predana Državnom odvjetništvu. “Nećemo pokretati nikakve kaznene prijave”, poručio je Glavaš, dodavši da utvrđivanje eventualne odgovornosti radi nanošenja štete gradskom proračunu ostaje na nadležnim državnim institucijama. Bivši gradonačelnik, Zlatko Kramarić, jučer je izjavio kako u projektu Esseker centra “nema ništa sumnjivo i protuzakonito”, te da “nema potrebe da se time bavi državno odvjetništvo”. Dodao je i da se ne protivi da dokumente odvjetništvo istraži. Inače, na Kramarićeve nedavne izjave, odnosno kritiziranje otvaranja Ureda u Bruxellesu, jučer se osvrnuo Glavaš. – Priče da 50.000 eura nije dovoljno ni za dva mjeseca funkcioniranja ureda su smiješne i govore o rastrošnosti njegove uprave. Da on vodi projekt, 50.000 eura vjerojatno uistinu ne bi bilo dostatno, kazao je Glavaš. Autor: M.MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>