Povezivanje plinskih sustava Hrvatske i BiH

ZAGREB – Tvrtke Plinacro i BH Gas potpisat će u ponedjeljak u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Memorandum o razumijevanju o suradnji u poslovanju s prirodnim plinom.

Na potpisivanju će biti i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dragan Doko. Memorandumom je predviđeno da će te dvije tvrtke razmotriti mogućnost povezivanja plinskih transportnih sustava Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što je vezano uz gradnju magistralnih plinovoda Slavonski Brod-Donji Miholjac-Dravszerdahely (u Mađarskoj) i Bosanski Brod-Zenica-Ploče, doznajemo iz Plinacroa. Prema riječima Almira Bećarevića, direktora BH Gasa, BiH želi pokrenuti gradnju plinovoda Slavonski Brod-Bosanski Brod-Zenica-Sarajevo-Mostar-Ploče, uz trasu cestovnoga koridora Vc, koji bi ujedno kraćim putem spojio plinsku mrežu Slavonije i Dalmacije. Tu ideju su Ina i Energopetrol razmatrali još 1990., ali je realizacija zapela zbog rata. Vrijednost prve dionice – od Bosanskog Broda do Zenice – procjenjuje se na između 30 i 40 milijuna dolara, dok bi druga dionica – od Zenice do Mostara – zbog zahtjevnijeg terena bila skuplja. Prema procjeni, cjelokupna gradnja plinovoda stajala bi više od 100 milijuna dolara.

Dodatne količine plina za Hrvatsku i BiH nabavljale bi se iz Rusije, a do Slavonskog Broda bi se transportirale novim plinovodom koji će sljedećih godina od mađarske granice do toga grada izgraditi Plinacro. Zajedničkom kupnjom većih količina plina Ina i BH Gas bi taj energent vjerojatno mogle nabaviti po povoljnijoj cijeni. Prema informacijama iz BH Gasa, već je napravljena studija ekonomske opravdanosti gradnje plinovoda, a do kraja ove godine bi uz sudjelovanje stručnjaka Europske banke za obnovu i razvoj trebala biti gotova i financijska studija. Tada slijedi dogovor tko će biti investitor i izvođač radova. Ako Plinacro i BH Gas krenu u taj veliki zajednički posao trebat će povećati planirani kapacitet plinovoda kroz Mađarsku te plinovoda Donji Miholjac-Slavonski Brod od 1,5 milijardi prostornih metara na godinu. Željko Bukša Izvor: www.vjesnik.hr

]]>