Pred prodajom imovina »Lenca« vrijedna 12,5 milijuna kuna

RIJEKA – Konačnu odluku Investicijskog fonda Svjetske banke i njemačkog DEG-a da svoja potraživanja u »Viktoru Lencu« naplate rasprodajom dijela imovine brodogradilišta, neće slijediti ostali razlučni vjerovnici.

HBOR, Raiffeisen banka, HVB, koji su uz Ministarstvo financija »ključ« za stečajni rasplet u Martinšćici jer također raspolažu hipotekarnim pravom nad imovinom »Lenca«, spremni su na dogovor o stečajnom planu kakav je ponudio »Uljanik«. Član Uprave HVB-a, Goran Gazivoda eksplicitan je u izjavi da je to model koji ima njihovu punu podršku, dok iz uprave RBA, malo manje određeno, u suštini također podržavaju stečajni plan koji omogućuje kvalitetan nastavak poslovanja brodogradilišta. Budući da upravo ta banka ima hipoteku na doku 5, koji je uz »sedmicu« osnovna tehnološka baza za remonte, njihova eventualna odluka da krenu za potezom IFC-a mogla bi doista pokrenuti trajnu likvidaciju brodogradilišta, na što u pismu koje je predstavnik IFC-a jučer uputio i sindikalnom povjereniku Damiru Bačinoviću, jasno upozorava. Glavna poruka IFC-ovog pregovarača Van der Mandelea poziv je na suzdržanost kako bi se omogućila provedba prodaje imovine, no radnici, prema riječima Bačinovića, ostaju kod poruke da osim države i Uljanika, neće priznati eventualne druge kupce.

Stečajna sutkinja Liljanja Ugrin još ne zna datum oglašavanja dražbe nad hipotekarnom imovinom IFC-a. To je, ističe, stvar tehnike. IFC se inače suglasio da početna prodajna cijena imovine bude ona koja je utvrđena na zadnjoj procjeni. Dok 7, dakle, na dražbi će biti ponuđen za 10,4 milijuna kuna, manji dok u Vranjicu za 2 milijuna kuna, dok se cijena brodica i teglenice kreće u rasponu od 4 do 44.000 kuna. Ostalu imovinu, a riječ je o podužem popisu dizalica i razne opreme, prodavat će stečajni upravitelj, najvjerojatnije u paketu. Pulski Uljanik, kako doznajemo, čeka odobrenje nadležnih ministarstava, financija i gospodarstva, da se pojavi kao kupac. Državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković ponovio je stav da se država zalaže za očuvanje remontne djelatnosti u Martinšćici, međutim, da njegov resor nije nadležan za pravosudni rasplet stečaja u »Lencu«. N. HORVAT Izvor: Novi list www.novilist.hr

]]>