Predstavljamo: dva lica jedne kuće

Zahvaljujući velikoj širini i odgovarajućoj dubini objekta, zimsko sunce može duboko prodirati u samu unutrašnjost. Ljeti automatski upravljane drvene lamele štite staklene površine od pregrijavanja. Ostvaren je neobičan efekt: changing faces(izmjena izgleda) – zahvaljujući drvenim lamelama, naličje objekta lako se mijenja. Tako nastaje tzv. patchwork oplata (patchwork eng.= tkanina izrađena spajanjem malih komadića), točno prema željama i raspoloženju stanara.

Bočni dio objekta je klasičan i nadasve zatvoren. Nasuprot tome, izvedba ulaza u objekt je vrlo uzbudljiva; plavi zid, poput neke vrste monolita, izbija u prvi plan, a površina mu je razbijena s nekoliko malih prozorčića i minimalističkim ulaznim vratima podno filigranskog trijema. Dojam koji ostavlja ovakav monokromatski zid s narančastim ulaznim vratima je zadivljujući i vrlo upečatljiv. Shodno tome, ostakljeni dio ispod jednostrešnog krova i ovdje ostavlja dojam lebdenja.

Unutrašnjost nije ništa manje zanimljiva. Dvije etaže nude 200 m2 stambenog prostora. U prizemlju se nalazi otvorena velika prostorija s otvorima u stropu. Na katu je galerija u obliku križa, dvije kupaonice i prostrano krilo namijenjeno roditeljima – takva koncepcija nije samo atraktivnog izgleda, već nudi i dovoljno potrebnog komfora.

Stakleni zidovi, svijetlo drvo i pomična vrata u boji pridonose svježini i sunčanoj atmosferi. Površine u boji dodatno naglašavaju konstruktivan Jednobojni zid karakter koji dosljedno prožima cijelu koncepciju ovog objekta.

Projekt potpisuje arhitekt i dizajner Matteo Thun koji je osmislio niz objekata pod nazivom \”O sole mio\”, čiji koncept u sebi objedinjuje arhitekturu vodoravnih linija s modularnom nadogradnjom.

Promjenjivo, otvoreno, uz mogućnost nadopunjavanja balkonima, carportomi sličnim modulima – to su osnovne značajke takvog koncepta.

Thun je postao poznat po svom zajedničkom radu s Entoreom Sottsassom, s kojim je osnovao Memphis grupu. Kreirao je porculan za Rosenthal, pokućstvo za Kartell, te rasvjetna tijela za Flos

]]>