Pregled zaštitarske tehnologije

Još je jedna godina došla i prošla, ostavljajući nama u zaštitarstvu još prosperitetnije tržište. Prema izvještaju J.P Freemana o stanju na tržištu u 2004. godini, godišnja prodaja u industriji video nadzora porasla je za planiranih 26%.

Godišnja prodaja uređaja za kontrolu pristupa nastavlja kontinuirano rasti i povećala se za planiranih 8% ove godine. Mnogi čimbenici doprinose ovom širenju, ali dva su ključna pokretača tehnološki napredak i pomak u području znanja koje se zahtijeva od krajnjeg korisnika. Tehnologija nastavlja poboljšavati funkcionalnost, pojednostavljuje uporabu i smanjuje cijenu suvremenim zaštitarskim sustavima. Mnogi od onih koji su do sada smatrali zaštitarstvo nepotrebnim, skupim i kompliciranim, danas implementiraju cijenom prihvatljive sustave jednostavne za instalaciju . Istovremeno , već postojeći korisnici investiraju u nove sustave da bi iskoristili mnoštvo pogodnosti i nove mogućnosti koje tehnologija pruža. Potrebe i želje krajnjih korisnika promijenile su se posljednjih godina. Tragedija 11. rujna i rastući strah od terorizma širom svijeta postavili su pred zaštitarske sustave veće zahtjeve , koji se protežu na čitav niz područja. Sve je veći naglasak na potrebi da sustav funkcionira proaktivno, kao sredstvo za sprječavanje takvih katastrofa. Brzina kojom tehnologija napreduje, omogućava sve uspješnije i primjerenije pristupanje toj potrebi. – Dok je opasnost od nepredvidivog nasilja veoma očigledan pokretački faktor, postoje i drugi razlozi koji su doprinijeli rastućoj potražnji za zaštitom od strane mnogih poduzeća. U današnjoj eri informatizacije, ona ista tehnologija koja je pokretač velikog dijela svjetskog razvoja , razotkriva nova ranjiva mjesta koja poduzeća moraju zaštititi. Informacija ima veću vrijednost nego ikada prije i mnoga poduzeća obraćaju pojačanu pozornost da bi točno saznala tko ulazi na njihovo područje i što tamo radi .

Kao i u drugim sektorima, tehnološki rast omogućava zaštitarskoj industriji da udovolji eksplicitnim i implicitnim potrebama krajnjih korisnika. Za dobavljače zaštitarskih sustava, uspjeh ili neuspjeh često ovisi o njihovoj sposobnosti da najnovija tehnološka dostignuća pretvore u praktična rješenja za krajnje korisnike. U sadašnjem trenutku, tri su područja od naročite važnosti na koje se treba usredotočiti: integracija sustava, korištenje IP-a (Internet Protocol) i analiza ponašanja.

Integriranje da bi se povećala učinkovitost Tradicionalno su video kontrola i kontrola pristupa postojali kao zasebni sustavi. U potrazi za složenijim rješenjem, mnogi korisnici nastoje uspješno integrirati ta dva aspekta zaštite. Na taj način oba se sustava mogu vidjeti kroz isto sučelje na jednom ekranu, a njihovo spajanje poboljšava funkcionalnost. Integracija omogućava korisnicima da u istom trenutku vide video snimku područja gdje se aktivirao alarm i vizualno se uvjere da osoba koja ulazi u objekt odgovara svom identifikacijskom bedžu. Još jedan aspekt integracije može se sagledati u kontekstu cjelokupne IT infrastrukture (infrastrukture informacijske tehnologije). U prošlosti su informatičari bili slabo uključeni u odabir zaštitarskih sustava. Međutim, s modernim sustavima koji se danas u pravilu oslanjaju na mrežu krajnjeg korisnika, informatički odjeli često sudjeluju u procesu izbora, pri tom veoma pazeći na pitanja kao što su : kako će se sustav integrirati, količina propusnosti koju će koristiti, da li će se njime moći upravljati putem već postojećih alata i korištenjem standardnih platformi. Sljedeći logičan korak integracije uključuje objedinjavanje sustava zaštite i sustava upravljanja zgradom, što podiže učinkovitost i jednostavnost uporabe. Višestruki neintegrirani sustavi traže više radne snage i truda da bi se njima upravljalo. Kompatibilni sustavi dopuštaju krajnjem korisniku integraciju zaštitarskog nadzora s kontrolom osvjetljenja i temperature, nadzorom dizala, dotoka ljudi i još drugim alatima za upravljanje resursima, kao što su evidencija stanara bazirana na pristupu nakon određenog sata. Kombinirana funkcionalnost omogućava upraviteljima zgrada djelotvornije upravljanje svim aspektima njihovih sustava.

Moguća je čak i daljnja integracija koja spaja prethodno odvojene sustave tako da ih krajnji korisnik može sve kontrolirati putem jedinstvenog sučelja. Na primjer, neko poduzeće može poželjeti konfigurirati svoje sustave na način da njihov Odjel za ljudske resurse unese podatke o novom zaposleniku samo jednom, a oni se automatski prosljeđuju u svaki drugi sustav gdje su potrebni. Još jedan uobičajeni primjer je uporaba sustava za identifikaciju pri sveučilištima gdje se pomoću gotovinske kartice ili pomoću pametne kartice (smart card) potvrđuje studentov identitet, bilo u knjižari ili kantini ili za dozvolu pristupa u studentski dom ili učionice. Povrh toga, integrirano korištenje biometrike može znatno povećati razinu sigurnosti u bilo kojem objektu. Poznate biometrijske tehnologije, kao što su otisci prstiju, identifikacija putem dlana i skeniranje šarenice, mogu se svi koristiti zajedno s pametnim karticama za kontrolu pristupa i video nadzorom. Poduzeća koja kombiniraju i integriraju sustave jednostavne za korištenje koji obuhvaćaju sve navedene tehnologije dominirat će tržištem. Dobavljači zaštitarskih sustava koji ne budu uzeli u obzir želju krajnjeg korisnika za integriranjem, izgubit će velik dio tržišnog potencijala.

IP proširuje mogućnosti Korištenje Interneta i IP ( Internet Protocol) tehnologije trenutno doživljava intenzivan razvoj na tržištu zaštitarske opreme. Proizvodi bazirani na IP tehnologiji imaju veće potencijalne mogućnosti i jednostavnije se integriraju. Tržište za tu vrstu proizvoda naglo se širi. U izvještaju J.P. Freemana «Svjetsko tržište CCTV i digitalnog video nadzora u 2003.» predviđeno je da bi postotak korisnika koji integriraju IP metode prijenosa trebao porasti od 5% tržišta u 2002. godini na 17% u 2007. Nadalje, za bežični prijenos, koji također koristi IP, predviđen je porast s 2% korisnika na 11%. Više je čimbenika zbog kojih je predviđen ovakav porast. Korištenje proizvoda zasnovanih na IP tehnologiji pojednostavljuje instalaciju i širenje, budući da funkcioniraju na već postojećoj mreži. Umjesto povezivanja novih uređaja koaksijalnim kablom, oni se jednostavno mogu spojiti na postojeću LAN/WAN okosnicu (bazu), što smanjuje kompleksnost i troškove infrastrukture. Zaštitari mogu bolje upravljati svojom mrežom i kontrolirati je kad ona čini jedan cjeloviti sustav, a informatički odjel preuzme brigu o infrastrukturi i instalacijama. Prijelaz na IP također omogućuje ugradnju rezervnog mehanizma u zaštitarskom sustavu. Zahvaljujući IP kamerama koje podržavaju detekciju pokreta i imaju vlastitu memoriju , za vrijeme ispada mreže zapis se može snimiti lokalno i ponovo imitirati kad se veza ponovo uspostavi. U slučajevima kad je pohrana udaljena, pomoćni sustavi osiguravaju da sadržaj koji je u tijeku bude uhvaćen čak i kad glavni sustav ne funkcionira. Stvarajući situaciju u kojoj su individualne komponente smještene na rub mreže, potencijalne greške na mreži ili uređajima znatno su minimizirane.

IP također otklanja ograničenja povezana s NTSC i PAL standardima koje zahtijevaju tradicionalni sustavi. Budući da je s IP kamerama moguća daleko veća kompresija, puno veće količine podataka mogu se izdvojiti(dobiti), prenijeti i pohraniti. To omogućava velik korak naprijed u rezoluciji slike, a također i otvara vrata tipovima kamera koje su prije bile neupotrebljive zbog restrikcije podataka. Jedan praktičan primjer ovog novog potencijala dolazi u obliku kamera koje snimaju 360 stupnjeva. Kompanije kao što je Integral Technologies nudi mogućnost gledanja, arhiviranja i pronalaženja pohranjenih podataka snimanih u 360 stupnjeva. To se radi direktno s istog sučelja korištenog za analogne i IP kamere. Kamere koje snimaju 360 stupnjeva otklanjaju ograničenja koja su dugo vremena bila povezana s tradicionalnim PTZ kamerama za video nadzor. Dok tradicionalno postavljene ili PTZ kamere moraju biti usmjerene u pravom smjeru da bi uhvatile neki događaj, kamere koje snimaju 360 stupnjeva, ulove sve što se događa. Virtualna PTZ mogućnost onda dozvoljava kretanje kroz te podatke da bi se fokusirala na neko područje interesa i to u živim, snimljenim, pohranjenim i eksportiranim podacima. Kad se jednom počne koristiti IP, sljedeći logičan korak je integracija bežične mreže. Trenutno, budući da je to relativno nova tehnologija, cijenom je nedostupna mnogim potrošačima. Kako vrijeme prolazi i cijena pada, broj bežičnih sustava će znatno porasti , približavajući pojam «uključi i radi » (plug-and-play ) mogućnosti mnogim krajnjim korisnicima.

Koncentrirati se na relevantne podatke Budući da neke od instalacija danas sadrže stotine kamera koje snimaju negdje od 1do30 slika u sekundi, suvremeni zaštitarski sustavi prikupe enormnu količinu podataka. Zbog toga potražnja za inovativnim načinima sortiranja, obrade i analize sirovih podataka ubrzano raste. Najsigurnije rješenje leži u području softvera za analizu ponašanja ( behavioral analysis software). Ta vrsta softvera omogućuje dosad neviđenu analizu pristižućih podataka. Korisnici izaberu unaprijed određene radnje ili događaje koje se smjeste unutar logike sustava za digitalno video upravljanje. Kad dođe do jednog od tih događaja koji dovode do uzbunjivanja, sustav automatski obavijesti korisnika. Na ovaj način manji broj operatera može kontrolirati puno veću količinu informacija, istovremeno osiguravajući da sumnjivo ponašanje ne prođe nezapaženo. Učinkovitost je veća, a vrijeme reakcije skraćeno. Taj softver otkriva širok dijapazon radnji. Pojedini korisnici mogu kalibrirati (postaviti) sustav tako da ih obavijesti u slučaju da je neko vozilo napušteno određeni vremenski period. Drugi mogu postaviti softver da detektira osobu koja ulazi u zgradu na mjestu predviđenom samo za izlaz. Još jedna od mogućnosti je njegovo korištenje u cilju sprječavanja ozljeda na radu; kad je osoba u horizontalnom položaju, a trebala bi biti u vertikalnom, aktivira se alarm. Integracija s kontrolom pristupa može omogućiti sustavu da otkrije ako ista osoba pokušava dobiti pristup na neko područje koristeći više bedževa za identifikaciju. Spomenuti softver pruža mogućnost izvanredno detaljne analize podataka na načine koji do sad nisu bili mogući.

Ova vrsta analize pruža mogućnost znatne uštede u nekim područjima privrede. Troškovi zatvaranja aerodroma, na primjer, lako mogu dostići milijune dolara. Zbog mjera opreza i brige za sigurnost, to se događa sve češće. Softver za analizu ponašanja pomaže u hitnoj identifikaciji osobe ili osoba koji su izazvali događaj koji dovodi do uzbunjivanja, koji zatim mogu biti praćeni putem video nadzora , štedeći na taj način vrijeme i novac. Što nosi budućnost Dok tehnologija danas pruža jeftine mogućnosti onima s malim zaštitarskim potrebama, veći sustavi još uvijek predstavljaju znatnu investiciju. Da bi dobili što veći mogući povrat tih troškova, moguće je da će mnoga poduzeća naći druge načine korištenja ogromne količine informacija prikupljenih putem modernih zaštitarskih sustava. Softver za analizu ponašanja , iako još u ranoj fazi prihvaćanja od strane industrije, već pruža obilje mogućnosti za izvlačenje poslovnih informacija iz sirovih podataka. Budući da stalno raste broj zaštitarskih sustava koji su bazirani na internim poduzetničkim mrežama poduzeća, lako je moguće će se sakupljene informacije uskoro koristiti u poslovne svrhe koje nisu povezane sa zaštitom.

Suvremeni softver već posjeduje mogućnost inteligentnog praćenja pješačkog prometa, što može poslužiti raznim odjelima unutar jedne organizacije. U maloprodaji, primjerice, ova vrsta informacije znatno pomaže u analizi učinkovitosti marketinga, pruža osnovu za re-evaluaciju izgleda trgovačkog prostora i identificira stopu protoka kupaca u svrhu organiziranja osoblja i njihovih smjena. Uporabe poput ovih daju veliku dodatnu vrijednost investiciji u zaštitu objekta. Naravno, dodatne koristi od digitalnog videa i softvera za analizu ponašanja bit će uvijek samo nadopuna i dodatak njihovoj prvobitnoj zaštitarskoj namjeni. Zbog opasnosti koje vrebaju u današnjem svijetu, zahtjeva se najveći stupanj zaštite koji tehnologija može pružiti i odgovornost je industrije da razvije i pruži rješenja. U današnje vrijeme, to se može najbolje postići povećanim fokusiranjem na integraciju sustava, daljnjim razvojem IP i bežične tehnologije, te implementacije behaviorističkog softvera (softvera za analizu ponašanja) da bi se učinkovitije upravljalo podacima. Ako ustraje u navedenim nastojanjima, zaštitarska će industrija nastaviti rasti i uzdignuti se do zahtjeva za sigurnošću današnjeg svijeta. (P.S.M.) Izvor: Stručni časopis Security-info www.security-info.biz/hr/

]]>