Prema kulturnom i povijesnom značaju iza Tvrđe ostali pulska Arena i Peristil

OSIJEK – Na nedavno pokrenutom natječaju za izbor sedam hrvatskih čuda, osječka je Tvrđa s 10.27 posto glasova u samom vrhu liste gdje joj društvo prave rovinjska Sv. Eufemija s 12.95 posto i Dubrovačke zidine 23.44 posto glasova posjetitelja internetske stranice www.jutarnji.hr/anketa.jl.

Činjenica da se među konkurentima koje je Tvrđa ostavila iz sebe nalaze i pulska Arena, Dioklecijanovi podrumi, šibenska katedrala te još nekoliko, hrvatskoj javnosti daleko poznatijih građevina, govori kako bi vrijedna osječka kulturna i povijesna baština konačno mogla na ovaj način biti priznata i u Hrvatskoj. – Posebnost Tvrđe leži u tome što je riječ o jedinstvenom objektu koji predstavlja simbiozu između vojske i građanstva u jednom utvrđenom prostoru, što je izuzetno rijetko, pa je tako Tvrđa i u europskim razmjerima izniman raritet. To primjerice pulska Arena, barem u tim okvirima, nije. Tvrđa je ujedno i jedina u Hrvatskoj cjelovito očuvana kompozicija u prekrasnom baroku – prokomentirao je posebnost osječkog starog grada Stjepan Sršan, ravnatelj Državnog arhiva Osijek. Natječaj je na web-stranici otvoren od 3. siječnja i to po uzoru na ponovni izbor sedam svjetskih čuda, a u konkurenciji za hrvatska čuda nalazi se 21 prijedlog s mogućnošću naknadnog pridruživanja novih konkurenata od strane glasača.

Otvoreni smo za ideje. Svaki obrazloženi prijedlog može biti uvršten na listu za glasanje. U svakom trenutku građani mogu glasati za prijedloge koji su uvršteni na listu nominiranih i pogledati trenutačni poredak. Hrvatska je prepuna jedinstvenih građevina i prirodnih ljepota, pa izbor vjerojatno neće biti lak, zato pozivamo sve da se uključe, poručuju inicijatori akcije na internetskoj stranici “Jutranjeg”. Za sada, uz već spomenute građevine, u konkurenciji za titulu “Hrvatskog čuda” nalaze se: šibenska katedrala, Dioklecijanovi podrumi, Eufrazijana, đakovačka katedrala, Trakošćan, pulska Arena, zgrada HNK Zagreb, barokno središte Varaždina, Arboretum Trsteno, groblje na Kozali Rijeka, Sv. Donat, grad Hum u Istri, Sv. Eufemija u Rovinju, Vučedol, groblje Mirogoj, manastir Krka, samostan Visovac, Peristil, grad Motovun, dvorac Veliki Tabor, Lubenice na Cresu, zagrebačka katedrala i Plitvička jezera. Autor: I.KUKIĆ www.glas-slavonije.hr Trenutačno sedam najboljih Zaključno s 9. siječnja u podne za prijedloge na listi glasovalo je 13.857 osoba, a prema njihovom mišljenju sedam hrvatskih čuda su: 1. Dubrovačke zidine (23.44%) 2. Sv. Eufemija u Rovinju (12.95%) 3. Tvrđa Osijek (10.27%) 4. Trakošćan (9.03 %) 5. Pulska Arena (7.53%) 6. Sv. Donat, Zadar(7.39%) 7. Barokni centar Varaždina (6.21%)

]]>