Prepolovljen temeljni kapital

SLAVONSKI BROD – Na izvanrednoj Skupštini Holdinga »Đuro Đaković« smanjen je temeljni kapital te tvrtke. Razlozi leže u nagomilanim gubicima, koji su u posljednjih pet godina dosegli čak 317 milijuna kuna.

Tako je temeljni kapital Holdinga s dosadašnjih 647 milijuna smanjen na 324 milijuna kuna, a razlika od gotovo sedam milijuna kuna prenesena je u tvrtkinu pričuvu. Gotovo polovica ukupnoga gubitka, odnosno 144 milijuna kuna, posljedica je preuzimanja dubioze županjske Tvornice poljoprivrednih strojeva i uređaja prilikom prodaje Talijanima. Tim je iznosom država kao većinski vlasnik i dokapitalizirala »Đuru Đakovića«, čime su promijenjeni vlasnički udjeli u tvrtki. Sukladno tome, Ministarstvo financija vlasnik je 18,83 posto tvrtke, Hrvatski fond za privatizaciju ima 53 posto udjela, dok su udjeli Validusa, Slavonskog zatvorenoga investicijskog fonda i Lucidusa nešto manji u odnosu na dosadašnje. Iz tog je razloga varaždinski Validus podnio tužbu protiv države, a usprotivio se i načinu rješavanja gubitaka.

U Upravi Holdinga »Đuro Đaković«, pak, ističu da je dosadašnje prebacivanje gubitaka na teret budućih poslovnih ostvarenja bilo samo njihovo gomilanje. Gubici proistekli iz stečaja Županjske banke sedam su godina opterećivali bilance Holdinga, Specijalnih vozila i županjske Tvornice, što je predstavljalo teškoću pri dobivanju zajmova i kredita poslovnih banaka, ali i pri ugovaranju novih poslova. Anita Benić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>