Preventivna zaštita drveta

Impregnacijom se drvo, koje po svojoj prirodi ne sadrži zaštitne supstance, štiti od nedopuštena utjecaja životinjskih (insekti koji štete drvu) i biljnih štetočina (gljivice koje štete drvu).

U najčešće postupke ubraja se impregnacija u tlačnom kotlu, npr. katranska ulja kamenog uglja koja se proizvode industrijski i duboko prodiru u strukturu drva. Prepariranjem se postiže izvanredno zaštitno djelovanje. Impregnirano se drvo može dobiti kao materijal za stupove ograda, palisada, greda i konstrukcije za pergole i nadstrešnica za auta.

Pozor – drvo impregnirano katranskim uljem kamenog uglja ili supstancama koje sadrže krom ne smiju se ni u kom slučaju koristiti u prostorijama ili na dječjim igralištima! Pazite pozorno na upute proizvođača.

U vrtu su ipak prikladni za gotovo sve namjene i odlikuju se svojim dugim vijekom trajanja. Najveća je prednost impregnacija u tlačnom kotlu postupak koji jako odbija vodu. Tako kišnica odmah otječe.

 

Zaštita drveta

Drvo impregnirano katranskim uljem kamenog uglja može se izložiti i izravnom kontaktu sa zemljom (npr. za palisade). I kod drva impregniranog u tlačnom kotlu postoje razlike. Kontrolirana kvaliteta dobiva se kod proizvoda koji su označeni RAL-robnom oznakom GZ-411.

Ako se impregnirani drveni elementi naknadno mijenjaju – rezanjem pilom, bušenjem, itd. – onda se dotična mjesta moraju temeljito obraditi prikladnim debeloslojnom bojom koja trajno štiti od atmosferskih utjecaja i napada gljivica.

Ako se drvo impregnirano u tlačnom kotlu koristi npr. za stupove, onda se zaštitni utjecaj može još povećati poboljšanjem otjecanja vode šljunčanim fundamentom i vertikalnim blokirnim slojevima od plastične folije.

Folija mora voditi do sloja drenaže od šljunka koja leži ispod stupa, ali se ni u kojem slučaju ne smije naborati (pregibati) oko podnožja stupa jer bi se stvorio vodeni džep.

Prije korištenja zaštitnih sredstava drvo mora biti suho i bez trulih dijelova te po mogućnosti glatko izbrušeno ili izblanjano. Siva mjesta nisu nikakva nosiva podloga i moraju se otkloniti. Rubovi trebaju biti zaobljeni da bi se i na ovim mjestima postigla potrebna debljina sloja. Nakon toga treba brižljivo ukloniti piljevinu, prljavštinu, zemlju i sl.

Uvijek treba paziti na čistoću, budući da i sama onečišćenja mogu sadržavati spore gljivica, te pri nanošenju premaza uvijek mazati u smjeru vlakana. Slojevi se moraju redovito kontrolirati i po potrebi popraviti.

Naknadno održavanje tankoslojnih premaza treba provoditi najmanje svake tri godine, a kod debeloslojnih boja, kao i kod pokrovnih premaza (lakova), svakih pet godina.

I drvo impregnirano u tlačnom kotlu može se učinkovito zaštiti pigmentiranim premazima protiv posivljenja.

 

Isušivanje i toplinska obrada

Protiv ”drvenih crva” može se postupati kemikalijama kao što je ”smrt drvenom crvu”, ali je dovoljno i to da se napadnuti komad namještaja stavi u dnevni boravak s centralnim grijanjem. Tamo će ličinke kukaca same uginuti zbog suhoće. Zagrijavanjem drvena predmeta ličinke kuckara (mrtvačke glave) sa sigurnošću ugibaju.

Metoda ima mnoge prednosti – ne oslobađaju se nikakvi otrovi, ne postoje veća ograničenja budući da se komadi namještaja, velike zidne ploče i čitava kuća može ravnomjerno obraditi i nakon primjene ne ostaju nikakvi za zdravlje i okoliš štetni ostaci.

Za profesionalnu toplinsku obradu balvana, drvenih oplata i konstruktivnih elemenata, kao što nude neke tvrtke, svi se napadnuti dijelovi upakiraju u tanki aluminijski omotač i zatim se zagrijavaju pištoljima na plinsko zagrijavanje. Takva poduzeća nude i toplinsku obradu predmeta namještaja u komori s vrućim zrakom.

 

Toplinska obrada

Manje predmete jednostavno treba staviti u pekaru i zagrijavati na otprilike 55°C dulje od jednog sata. Pozor – štiti od pregrijavanja! Kod komada namještaja dobrim se pokazalo zagrijavanje u sauni. Sličan efekt može se ostvariti ako se predmet upakira u crnu foliju i stavi nekoliko sati na sunce.

 

Unutarnja zaštita

Za zatvaranje rupa od drvenog crva nudi se poseban aparat koji radi vrućim tekućim voskom. Metoda pospješuje trajno zatvaranje i, osim toga, učvršćivanje drva. Zahvaljujući različitim bojama voska moguće je optimalno usklađivanje s bojom drva. Također, i za ogradu stubišta s napuklinama ili da bi se uklonili tragovi na antičkim komadima namještaja, postoje paste za popravak i kit na bazi voska kojima se mogu popraviti i urezi i rascijepljeni rubovi. Posebne paste za drvo prikladne su za punjenje rupa, napuklina i neravnina.

Fine ogrebotine koje slove samo kao greške u ljepoti obrađuju se najbolje voskom za održavanje i osvježavanje (vosak za drvo). Bitan aspekt je preventivna zaštita drvenih površina od onečišćenja i mehaničkih utjecaja.

Ovo područje primjene pokrivaju skoro svi lakovi, a osim toga, postoje još i posebni lakovi koji postoje u nijansama boja tipičnih za drvo i naročito dobro usklađeni s prirodnim bojama za drvo. Jednim providnim voskom za dnevni boravak mogu se znatno istaknuti prirodni čvorovi drveta.

 

Sigurnost

Pazite na upozorenja o opasnostima koja se nalaze na pakovanju i bačvama. Kod karakteristika kao što su: otrovno, zapaljivo, izjedajuće itd. većinom su otisnuti odgovarajući simboli. Pri radu treba koristiti zaštitnu odjeću, gumene rukavice i zaštitne naočale! Ako unatoč tomu na kožu dospiju sredstva za zaštitu drva, ta mjesta treba brzo očistiti vodom i sapunom. U slučaju kontakta s očima (prskanje) mora se odmah isprati čistom vodom.

Nakon toga radi sigurnosti potražite očnog liječnika. Djeca ne smiju imati pristup sredstvima za zaštitu drva! Postoji li ipak sumnja u otrovanje, odmah treba potražiti liječnika ili obavijestiti službu za pomoć kod otrovanja. Za liječenje je važno točno navesti naziv proizvoda (ponijeti bačvu).

Proizvodi za zaštitu drva koja sadrže otapala često su lako zapaljiva. Pušenje i otvoreni plamen moraju se stoga bezuvjetno izbjegavati. U slučaju požara postoji opasnost od otrovanja štetnim parama.

Izvor: www.masmedia.hr