Prijete redukcije plina

HRVATSKA – Ove zime ponovo prijete redukcije plina velikim potrošačima, a problema bi, ako zima bude duga i hladna, mogla imati i kućanstva, upozorio je u utorak predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) Miljenko Šunić.

Prema njegovim riječima, stanje je lošije nego lani jer je manje plina u jedinom podzemnom skladištu Okoli, a smanjuje se i proizvodnja zbog sve starijih plinskih polja. S druge strane, potrošnja je povećana jer se broj potrošača ubrzano povećava. Zato su Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva predložili da kod što više potrošača plin treba što prije zamijeniti loživim uljem, te organizirati sastanak na kojem bi se dogovorili što poduzeti u slučaju nestašice plina, rekao je Šunić na skupštini HSUP-a organiziranoj u povodu Dana plina. Problemi bi, dodao je, bili manji da je dovršen plinovod Pula-Karlovac kojim bi do potrošača stigle dodatne količine plina iz sjevernog Jadrana, a oslobodio bi i dio transportnih kapaciteta kroz Sloveniju za povećani uvoz plina. Ina-Naftaplin je u takvoj situaciji napravio sve što je mogao da što više napuni skladište i osigura dodatne količine, rekla je Jadranka Soldo, direktorica trgovine plinom.

Zbog smanjenog uvoza iz Rusije interventno su uvezli 36 milijuna prostornih metara plina (za više nije bilo slobodnih plinovoda), a skladište je napunjeno oko 95 posto. Zato se nadaju da neće biti problema s plinom za široku potrošnju. Nestašice koje će nastati u slučaju velikih hladnoća nastojat će riješiti redukcijama velikim potrošačima (HEP, Petrokemija). Barem do sredine zime nastojat će pokrenuti proizvodnju na novom malom polju Vrbak, ali bi problemi mogli nastati s dozvolama jer se nalazi kod Parka prirode Lonjsko polje. Također se nadaju da bi do kraja zime mogli osposobiti i jednu novu bušotinu na polju Molve. Takvi problemi bi bili puno manji da plin u Hrvatskoj ima realnu cijenu, umjesto da je dva pa čak i tri puta jeftiniji nego u razvijenim europskim zemlja, napomenuo je Šunić. [Ž. B.] Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>