Primjena design-a u privredi BiH

Na tom skupu koji je organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine govorio je profesor Salih Teskeređić.

Sudionike skupa pozdravio je predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr. Bruno Bojić. Među ostalim dr. Bojić je rekao: „ Ulazak Republike Hrvatske u EU treba promatrati dvojako, sa pozitivne i negativne strane.
Negativna strane odnosit će se na nemogućnost izvoza proizvoda biljnoga i animalnoga podrijetla, kao i uvođenje kvota za određene proizvode.
Sve ostalo treba promatrati sa pozitivne strane. Standardi nas tjeraju da radimo na unapređenju naših proizvoda što nas čini sretnima. Izložba BiH proizvoda na ovom sajmu govori da možemo odgovoriti svjetskom i europskom tržištu sa svojom kvalitetom.
Uvjerenja sam da velika većina Vas zna da je Republika Hrvatska najznačajniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine.“

U nastavku izlaganja dr. Bojić je istakao: „Svakodnevno radimo na unapređenju. Da bi to postigli radimo na rješavanju otvorenih pitanja posebno iz oblasti granica, koridora, luke Ploče, imovinsko-pravnih pitanja, elektroenergetskog sektora, odnosno vodnog potencijala, i drugog.
Suradnju možemo unaprijediti i kroz zajednička ulaganja i investiranja, kao i zajedničke nastupe na trećim tržištima koja u zadnje vrijeme sve više i više istražujemo.“

U razgovoru s novinarima dr.Bojić je istakao da je nastupu BiH na Ambienti znatno pridonijela i prezentacija velesajma u Sarajevu početkom godine kada je direktorica Sektora za sajmove Vesna Cvitnović govorila o prednostima sudjelovanja na Ambienti.
Također u razgovoru s novinarima istaknuto je i značenje pomoći i podrške USAID SIDA FIRMA PROJECT BiH.
Predstavnik USAID SIDA FIRMA PROJECT BiH Lukša Šoljan rekao je da se radi o pomaganju konkurentnosti BiH u metalnoj i drvnoj industriji i u turizmu.

FIRMA, program pomoći ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini, je petogodišnji projekt koji zajednički financiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i suradnju (Sida) sa fondom od 3 milijuna US$ i financiranjem aktivnosti tehničke pomoći sa dodatnih 3 milijuna US$. Pored toga projekt pruža direktnu tehničku pomoć svojim partnerima i korisnicima projekta. Taj projekt od 2009. godine, podržava održiv ekonomski rast, izvoz, zapošljavanje i povećanje prihoda domaćinstava u Bosni i Hercegovini.

www.zv.hr/ambienta