Problem GUP i novac, ali i nesposobnost!

ŠIBENIK – Najmanje stotinjak Šibenčana računa da bi do krova nad glavom mogli doći jedino gradnjom tzv. Čačićevih stanova. Gradske vlasti tvrde da su nemoćne: nema GUP-a, nema lokacije, a bogme ni novca. Ni riječi o tome tko je kriv što kasni GUP!

Iako su Šibenčani, posebno oni stambeno nezbrinuti, i te kako zainteresirani za POS-ove stanove, o tomu kada će započeti gradnja treće zgrade iz Programa društveno poticane stanogradnje u Šibeniku, koliko će imati stanova i tko će je graditi, u gradskoj upravi za sada ne mogu odgovoriti. Razlog: prije usvajanja ili makar upućivanja vijećnicima prijedloga gradskog proračuna za iduću godinu ne može se sa sigurnošću znati s kojom će svotom Grad računati za komunalno-infrastrukturno opremanje objekta.

“Lavčević” spreman, ali nema lokacije Ta investicijska stavka u startu, naime, pada na teret lokalne uprave, a sudeći po ovogodišnjim izdvajanjima za priključivanje druge POS-ove zgrade na komunalnu infrastrukturu, nije baš ni zanemariva. Izdatak za električne, vodovodne i druge priključke koji čine komunalni “paket-aranžman” stajao je gradski proračun oko dva milijuna kuna. Doznajemo također kako se gradskoj upravi, doduše još uvijek neformalno, ponudilo nekoliko građevinskih tvrtki koje su voljne ne samo graditi POS-ov objekt već i ponuditi građevinsku parcelu za njega. Jedan od interesenata jest i šibenski “Lavčević” koji se već potvrdio kao pouzdan partner gradeći dvije zgrade iz Programa poticane stanogradnje na Meterizama, popularnih “benetonki”. Da su u toj tvrtki spremni ponovno za treće POS-ovo gradilište, potvrdio nam je i Goran Dadić, direktor “Lavčevića” d.o.o:

Spremni smo dogovoriti se s Gradom Šibenikom oko svih detalja vezanih uz novu zgradu te pronaći rješenja koja će zadovoljiti obje strane. Vjerujem kako su dobra dosadašnja iskustva vezana uz kvalitetu obavljenog posla i poštovanja rokova gradnje, najbolja preporuka “Lavčeviću” za sve buduće poslove-kaže Dadić. Interesa, dakle, za gradnju ima jer se stotinjak Šibenčana nije uspjelo izboriti za stambene kvadrate u prve dvije “poticane” zgrade. Ne nedostaje ni zanimanja građevinara kojima, kako reče Dadić, najteže pada odmaranje građevinske operative. Spremni su na sve moguće kombinacije kako bi se angažirali oko gradnje najpogodnijih stanova na tržištu, čak pronalaze i moguće destinacije, voljni su otkupiti i zemljište od privatnih vlasnika… Međutim, dojam je kako je najinertniji u cijeloj priči grad. Njegove službe, naime, ne odrađuju samo natječajnu proceduru za buduće kupce POS-ovih stanova, čime se gradski službenici najčešće pravdaju.

Bez GUP-a ni bloketa Na gradskoj je vlasti odrađivanje gotovo presudne zadaće da bi se uopće prišlo gradnji novih stanova. Bez Generalnog urbanističkog plana i svih prostorno-planskih dokumenata za njegovu provedbu, naime, niti se može znati eventualna destinacija buduć(ih)e zgrade, niti se može krenuti u gradnju. Ne može se podignuti ni bloketa… A šibenski GUP niže jednu izmjenu za drugom, pa izmjene i dopune tih izmjena itd. Za to vrijeme drugi gradovi grade punom parom, kupujući u zgradama i stanove za “socijalu”. Pri tome ih, očito, previše ne brinu izdatci za komunalnu infrastrukturu objekata. Marina JURKOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacja.hr

]]>