Profilno staklo

Kao dvoslojna zidna konstrukcija s Low-E zaštitom može se dosegnuti U- vrijednost od 1,8 W/m2K.

( U-staklo prema DIN EN 572-6 ) proizvodi se iz 6-7 mm debelog lijevanog stakla. Takvo staklo se izrađuje s «prozirnom» ili strukturiranom površinom, tipičnom za lijevano staklo

U-profili širine između 230-500 milimetara ( već prema proizvođaču i posebnim zahtjevima) i 1000-7000 milimetara dužine mogu se povezivati u sisteme za navlačenje od aluminijskih profila na jednoslojne i dvoslojne zidne konstrukcije bez prečki.

Statički povoljno U-staklo omogućuje premošćivanje velikih raspona. Kao dvoslojna zidna konstrukcija s Low-E zaštitom može se dosegnuti U- vrijednost od 1,8 W/m2K. S TWD-umetkom U-vrijednost zidne konstrukcije se može umanjiti i do 1,2 W/m2K.

Kod zidova od profilnog stakla treba posebno voditi računa o priključcima nepropusnostm na paru kao i omogućnostima izjednačavanja tlaka, kako bi se izbjeglo stvaranje kondenzata u unutrašnjosti konstrukcije.

Posebna vrsta primjene stakla jeste stakleni kamen. To je šuplje stakleno tijelo, koje se sastoji od dvije staklene ljuske, taljene jedna na drugu. Obje vanjske odnosno unutarnje površine su glatke ili strukturirane.

Stakleni kamen se proizvodi u različitim formatima (115-300 milimetara rubne dužine) i različitim bojama. Od staklenog kamena se izrađuju zidovi koji odgovaraju klasi postojanosti na vatru G60 i G120. Stakleni kamen je neproziran, tko da jasna vidnost nije moguća.

Koeficijent toplinske propusnosti jednostavnog stakla iznosi ca. 5,8 W/m2K. Tek zaštitom stakla i konstrukcijama od izolacijskog stakla, jednostavno staklo postaje dobar termoizolacijski građevinski element.

Izolacijsko zastakljenje se sastoji od dvije float-staklene ploče, koje su preko rubnog odstojnika povezane jedna s drugom, hermetički prema okolišu .

Tako između ploča nastaje sloj zraka koji služi kao izolacijski jastučić.Razmakom između staklenih ploča od 15 mm je za zrak u međuprostoru između stklenih ploča (SRZ) postignuta optimalna izolacijska vrijednost zastakljenja. Punjenjem međuprostora između staklenih ploča plemenitim plinovima (argon, kripton, ksenon) povećavaju se termoizolacijske karakteristike izolacijskog zastakljenja.

Rubni odstojnik (spacer) može se sastojati od plemenitog čelika, aluminija ili plastike. U unutrašnjosti je odstojnik osiguran higroskopskim materijalom koji apsorbira vlagu iz zatvorenog ili infiltracijskog zraka.

]]>