Program razvojnih projekata u RH je adut za izlazak iz krize

Kako funkcionira Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG)te što nam donose 5. dani ovlaštenih inženjera građevinarstva, koji će se održavati od 16. do 19. lipnja ove godine u Opatiji, otkrili smo u razgovoru sa Zvonimirom Severom, dipl. ing. građ. i predsjednikom HKIG-a

Foto: Boris Čepin

Od 16. do 19. lipnja ove godine u Opatiji će se održavati peti po redu Dani ovlaštenih inženjera građevinarstva. Što nam donose jubilarni Dani građevinara, kao i kako \’diše\’ Hrvatska komora inženjera građevinarstva koja je nedavno obilježila godinu dana postojanja, porazgovarali smo sa Zvonimirom Severom, dipl. ing. građ. i predsjednikom HKIG-a.

PRO Gradnja: Prije godinu dana je osnovana Hrvatska komora inženjera građevinarstva. Što je od planova tada postavljenih do danas ostvareno, koji problemi muče Komoru i kako surađujete s Hrvatskom komorom arhitekata?

Zvonimir Sever: Ove smo godine intenzivno radili na organiziranju Komore kao institucije. Donijeli smo gomilu akata, odradili čak tri skupštine, pripremili jubilarne, pete po redu Dane ovlaštenih inženjera građevinarstva te osmislili i izdali Program razvojnih projekata u Republici Hrvatskoj.

Teško je govoriti o problemima koji muče Komoru, jer uvijek može biti bolje. Imamo nekoliko inicijativa koje ćemo pokrenuti, već smo i neke odluke donijeli. Jedna od njih je da ćemo organizirati udruženje konzultantskih tvrtki pri Komori kao korporativnih članova.

Druga je pak osnivanje udruge voditelja gradilišta visoke stručne spreme. Na taj način željeli bi olakšati voditeljima gradilišta koji se u budućnosti žele baviti poslovima nadzora ili projektiranja prijelaz u Komoru bez vježbeničkog staža. Uvjet će biti da određeni broj godina budu članovi te udruge i prođu propisani program stručnog obrazovanja koji provodi Komora. Što se pak tiče suradnje s Komorama arhitekata, inženjera strojarstva, elektrotehnike i geodezije, mogu istaći da dobro surađujemo. Nedavno smo zajednički zaključili ugovor o osiguranju, jer smo na taj način dobili puno povoljnije uvjete. Također, imamo jako dobru suradnju stegovnih tijela. Na primjer, ako se u području nuđenja arhitektonskih poslova kao odgovorna osoba pojavi građevinar i nešto zabrlja, onda ga oni predaju nama na stegovnu obradu, i obratno.

PRO Gradnja: HKIG broji 4000 članova. Koji pak problemi muče članove Komore?

Zvonimir Sever: Naši se članovi uglavnom žale na nedostatak posla. To je sada najveći problem. Ima dosta ljudi koji su ostali bez posla, neke tvrtke su se zatvorile, osobito strane… Ima tvrtki koje su otpustile po 50-ak, 60-ak ljudi. Na Skupu ovlaštenih inženjera građevinarstva 19. lipnja u Opatiji predstavit će se Program razvojnih projekata u Republici Hrvatskoj koji je izradila Hrvatska komora inženjera građevinarstva. Izradom tog programa Komora je željela skrenuti pozornost onima koji odlučuju u našoj državi da razvoj možemo potaknuti jedino ako investiramo u pripremu razvojnih projekata.

Poruka ovog Programa jasna je i jednoznačna: U vrijeme krize projektanti i konzultanti moraju biti izuzetno aktivni, sa zadaćom kreiranja uvjeta budućeg razvoja Republike Hrvatske. Upravo je sada vrijeme za razvojno planiranje. Država mora naći sredstva, jer tu nije riječ o puno novaca, da se izradi inicijalna dokumentacija na temelju koje će se moći pokrenuti investicije. Međutim, bez pripremljene dokumentacije sve stoji. Ako se to pokrene, onda će i naši članovi, kao i mnogi drugi biti zaposleni.

PRO Gradnja: Tko je sve radio na Programu razvojnih projekata?

Zvonimir Sever: Program je rezultat višemjesečnog zajedničkog rada skupine stručnjaka, pretežno inženjera građevinarstva od kojih su neki i sami kreirali pojedine projekte. Riječ je o ljudima koji znaju izraditi projekte te prepoznati dobre i loše strane istih. Program donosi konkretne razvojne projekte iz područja energetike, energetske učinkovitosti, navodnjavanja, prometa, turizma i zaštite okoliša. Mi smatramo da bi ti projekti mogli biti interesantni ulagačima, odnosno da bi putem istih mogli ostvariti sredstva iz EU fondova. Europska unija je odvojila dosta novaca za nas, samo traže odgovarajuću dokumentaciju. Komora upravo kroz ovaj Program poručuje Vladi – krenimo s planiranjem, s izradom dokumentacije. Nadalje, namjera je Komore promovirati preko Programa odgovoran pristup prema razvojnim projektima u smislu odabira onih koji su provjereno najisplativiji te donose najveće efekte, te onih koji su u pogledu financiranja realno ostvarljivi,a ne da se u investiciju ide na temelju političkih odluka.

PRO Gradnja: Otkud ideja za pokretanje Programa?

Zvonimir Sever: Pokretanje Programa rezultat je zaključka s prošlogodišnjih Dana građevinara na kojoj je glavna tema bila upravo kriza. Jedan od načina za izlazak iz krize svakako je pokretanje investicija. Međutim Hrvatskoj trenutačno nedostaju strateški pravci razvoja u području infrastrukture i zahvata od javnog interesa. Također, što je najvažnije, nedostaju projekti dugoročno održvih infrastrukturnih zahvata kao i drugih zahvata od javnog interesa, koji bi bili pripremljeni do razine za ishođenje lokacijskih dozvola, a koji bi se mogli odmah ponuditi investitorima ili na temelju kojih bi se moglo natjecati za fondove Europske unije ili povoljne kredite međunarodnih razvojnih banaka. Kada su došle prve naznake krize, početkom 2009. godine, prva reakcija države bila je opća štednja. I što se dogodilo? Javna poduzeća su prvo ukinula projektiranje – jer \’im to ne treba\’. Danas nakon godinu i pol dana kada se želi pokrenuti investicijski ciklus Hrvatska je u situaciji da nema pripremljenu inicijalnu dokumentaciju. Također pokretanjem Program razvojnih projekta u Republici Hrvatskoj Komora želi pokazati da građevinari nisu dio krize nego dio rješenja izlaska iz krize. Nadamo se da će naša inicijativa doći na plodno tlo, jer mi smo tom Programu posvetili 18 mjeseci.

PRO Gradnja: I za kraj, što možemo očekivati od ovogodišnjih Dana ovlaštenih inženjera građevinarstva?

Zvonimir Sever: Ove godine bit će održano više od 20-ak seminara, na kojim će govoriti oko 100-injak stručnih predavača… Usprkos recesiji, prema zadnjim izvještajima, imamo već više od 1000 prijavljenih inženjera za skup u Opatiji. Kozitacija je ove godine uvećana za PDV i iznosi 1500 kuna, a uključuje sudjelovanje na 4 seminara po izboru. Osim seminara, ove godine imamo i konvenciju. Riječ je o okupljanju na koje može doći svaki član Komore, raspravljati o predloženim temama ili predložiti novu temu za raspravu. Na plenarnoj sjednici predviđeno je predstavljanje Programa razvojnih projekata, a potom slijedi panel diskusija. Biti će prisutni ekonomisti, autori programa i drugi stručnjaci. Također. ove godine predviđena je promocija prve stručne knjige koju samostalno izdaje Hrvatska komora inženjera građevinarstva.

Razgovarala: Sanja Pakrac Kramarić Foto: Boris Čepin