Program za oživljavanje stare gradske jezgre

ŠIBENIK – Obrtnička komora Šibensko-kninske županije inicirala je osnivanje posebne radne skupine koja će pokušati pronaći i predložiti idejna rješenja revitalizacije šibenske stare gradske jezgre.

U kulturno i gospodarsko oživljavanje tog dijela urbane aglomeracije Šibenika uključit će se predstavnici obrtničkih asocijacija, poduzetnika, gospodarske komore, turističkih zajednica i pojedinci koji na različite načine, svojom djelatnošću ili stanovanjem, pripadaju tom dijelu Šibenika. Kako su nam kazali predsjednik i tajnik Obrtničke komore Ante Mihić i Slaven Jakelić, radna skupina će nastojati predložiti sasvim konkretna rješenja vezana uz, primjerice, obnavljanje starih obrta, otvaranje novih suvenirnica, drukčiji pristup turističkih vodiča, kao i cjelovitu valorizaciju šibenskih zidina i tvrđava. Posebna pozornost poklonit će se mogućim rješenjima u prometu koji je, pokazalo se, jedna od glavnih kočnica u turističkom razvoju stare gradske jezgre.

Inicijativu smo pokrenuli – kažu Mihić i Jakelić – jer smo uvjereni da Šibenik upravo u svojim starim zdanjima, utvrdama i palačama krije golem turistički potencijal. Želimo slijediti primjer Dubrovnika, koji je pokazao kako stara gradska jezgra može biti turistički brand. Šibenik, kao malo koji hrvatski grad, ima srednjovjekovnu gradsku jezgru, koja uz malo truda može postati pravi turistički mamac. Prve konzultacije radne skupine započet će već ovih dana. Mihić i Jakelić naglašavaju kako je kraj ljeta najbolji za početak priprema sljedeće turističke sezone koju bi Šibenik konačno morao dočekati s razrađenim planom o aktivnostima u svojoj staroj gradskoj jezgri. Idejna rješenja bit će upućena gradskim poglavarima kako bi oni mogli donijeti stimulativne mjere koje bi omogućile aktivniji gospodarski i kulturni život starog dijela Šibenika. N. URUKALO Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr