Projekt Brijuni rivijera vraćen na početak

PULA – Na jučerašnjoj tematskoj sjednici Savjeta prostornog uređenja Republike Hrvatske o projektu »Brijuni rivijera«, kojoj je prisustvovao i direktor istoimenog državno-županijskog poduzeća Veljko Ostojić sa suradnicima, razmatran je dosadašnji tijek projekta i nastavak njegove realizacije.

Priopćeno je to jučer iz ureda glasnogovornice Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Da podsjetimo, Savjet je sredinom rujna tom projektu dao negativnu ocjenu, zamjerivši mu nestručnost, površnost, apartmanizaciju, mogućnost rasprodaje obale te zapostavljanje urbanističkog, kulturno-pejzažnog i gospodarskog aspekta razvoja brijunskog otočja, oko čega se tada podiglo dosta prašine. Ostojić je, tada zamjerio Savjetu što na sjednicu nije pozvao predstavnike tvrtke Brijuni rivijera koji bi razjasnili nejasnoće u projektu. – Jučer je, nakon konstruktivne i otvorene rasprave, Savjet jednoglasno zaključio da projekt »Brijuni rivijera« nesporno zaslužuje potporu, ali Savjet smatra da je za njegovu daljnju realizaciju neophodno izraditi programsko-prostornu studiju koja bi trebala sagledati prostor »Brijuni rivijere« i optimalno usuglasiti njegove prirodne i tržišne potencijale, navodi se u priopćenju. Direktor Veljko Ostojić je u ime tvrtke Brijuni rivijera prihvatio ovu sugestiju Savjeta i najavio da će tvrtka, nakon što ju izradi, spomenutu studiju prezentirati Savjetu. Savjet će i nadalje pratiti realizaciju projekta, jer je to od obostranog i općeg interesa i u tom smislu intenzivirati kontakte s tvrtkom, stoji u priopćenju za javnost koje zajedno potpisuju predsjednik Savjeta Jerko Rošin i Veljko Ostojić.

Zamoljen da pojasni što se točno podrazumijeva pod pojmom optimalnog usuglašavanja prirodnih i tržišnih potencijala prostora Brijuni rivijere, Rošin nam je rekao da to znači da metoda kojom se krenulo u sve ovo nije bila dobra te da se tako ne može nastaviti dalje. – Treba krenuti od prostora. Od njega ne možemo tražiti više nego što on može podnijeti. Mora se početi raditi onako kako struka traži. Kad naprave taj materijal, mi ćemo opet reći jesu li na pravom putu ili nisu – kazao nam je Rošin. Napomenuo je da Savjet podržava Brijuni rivijeru, ali »taj projekt mora biti uzoran, najbolji mogući, pogotovo zato što država ima dvije trećine vlasništva u poduzeću Brijuni rivijere«. – Voljeli bismo da tu studiju rade neke državne institucije, poput zavoda, tako da bude isključena svaka sumnja. Oni su shvatili da iza ovoga ne postoje neki naši tajni interesi, niti odluka države da se povuče iz projekta. Shvatili su da se tim putem ne može ići dalje jer bi time kompromitirali i sebe i državu. Priča je malo ispolitizirana, ali ja ne ulazim u politiku – ističe Rošin. Na pitanje koliko bi izrada te studije mogla usporiti realizaciju projekta, Rošin odgovara da bi se projekt mogao odužiti najviše nekoliko mjeseci, ali da »treba odmah pristupiti poslu«. Do direktora Brijuni rivijere Veljka Ostojića, nažalost, jučer nismo uspjeli doći, s obzirom da se nije javljao na mobitele. D. DOBRILA Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>