Projekt jeftinijeg goriva vlast zanemarivala od 2000. godine

ZAGREB – Premijer Sanader u četvrtak je zbog skupoće benzina pozvao građane da se racionalno voze, iako ni prošla, ali ni ova vlada nisu napravile sve da se biodizel, to potencijalno jeftinije motorno gorivo od uljane repice, što prije nađe u upotrebi.

Prve veće količine biodizela, biorazgradivog ekološki prihvatljivog motornog goriva, bit će proizvedene tek 2007. godine. To je čak sedam godina od osnutka radne skupine za uvođenje biodizela u Hrvatsku pri Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva. U tom razdoblju projekt uvođenja biodizela, koji su napravili stručnjaci Agronomskog fakulteta, četiri je godine čamio u ladici pa proizlazi da je biodizel mogao odavno zaživjeti bar u javnom prijevozu ili poljoprivredi. Projektu biodizel svih ovih godina kao da su bacani klipovi pod noge jer su do danas od mjerodavnih stručnjaka proizvedene samo tone i tone potrebnih analiza i studija izvedivosti te isplativosti projekta. Ispisane su stotine stranica, ali do danas još nisu napravljene ključne zakonske izmjene bez kojih proizvodnja, distribucija ili uvoz sirovina nisu mogući, a zbog različitih koncepcija u INI nije pokrenuto ni demonstracijsko postrojenje za proizvodnju tog goriva.

Posljednji izvještaj o tijeku projekta biodizela u svibnju je Vladi podnio ministar Petar Čobanković, a u njemu stoji da treba donijeti nacionalne strandarde za biodizel, definirati poticaje za sadnju uljane repice za tu namjenu, stvoriti poticajnu poreznu politiku te ponajprije izmijeniti zakone. Srećko Selanac, predsjednik Povjerenstva za nadzor nad provedbom projekta uvođenja biodizela u Hrvatsku, kaže da je od svibnja do danas napravljeno puno, ali da će, bude li sve dovršeno u roku, na prve značajnije količine biodizela trebati pričekati 2007. godinu. Radom na uvođenju biodizela bavi se nekoliko ministarstava. Do kraja ove godine trebale bi biti dovršeni svi prijedlozi za izmjene zakona koje uključuju i porezne olakšice kako bi se stvorila poticajna klima. Normizacija biodizela već je gotova, kao i prijedlozi za poticaje poljoprivrednicima za sadnju uljene repice, kaže Selanac.

U ovom trenutku problem su poticaji, koji bi za sjetvu uljane repice za proizvodnju biodizela trebali biti veći nego za sjetvu te kulture za potrebe proizvodnje jestivog ulja, pa u Ministarstvu poljoprivrede postoji strah da bi zbog biodizela Hrvatska u budućnosti mogla ostati bez ulja, no kažu da i to mogu riješiti. Poljoprivredni poticaji za potrebe biodizela, a priželjkuje se sjetva 50.000 hektara, krenut će od iduće jeseni pa proizlazi da bi biodizel u upotrebu mogao ući tek 2007. godine. Selanac kaže da bi, s obzirom na sadašnje cijene motornih goriva iz fosilnih izvora, biodizel bio cjenovno izjednačen s cijenom dizelskih goriva, a kako će cijene klasičnih goriva nastaviti rasti, postoje velike šanse da to ekološko gorivo bude i jeftinije. Želju da dio proizvodnje prenamijeni za proizvodnju biodizela među ostalima već je pokazala i tvornica ulja iz Čepina, a zainteresiranih kooperanata ne manjka. Autor: Nina DOMAZET Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr