Projekt uz Biljsku cestu plaćen 590.000 kuna, a Vrtni centar sagrađen na Trpimirovoj!

OSIJEK – Osječani će od ovoga vikenda imati novi Vrtni centar u Trpimirovoj ulici, na lokaciji gdje je nekada postojao gradski rasadnik.

Radnici “Zelenila” užurbano uređuju površinu od 1.500 četvornih metara, na istočnom dijelu (od ukupno 20.000 kvadrata Unikomove površine na toj lokaciji), gdje će na prodaju biti ponuđeno više od stotinu vrsta sadnica – trajnica i cvjetnica, zatim bogata ponuda vrtne opreme, a inženjeri hortikulture pružat će posjetiteljima besplatnu uslugu o sadnji i uzgoju biljaka. Oživljavanja Vrtnog centra na Trpimirovoj prihvatilo se novo poslovodstvo na čelu s Tinom Lončarom, nakon što je Unikomov Nadzorni odbor s dnevnog reda “skinuo” gradnju vrtnog centra uz Biljsku cestu koji je planirao graditi bivši menadžment na čelu s Darkom Bajtom. Od baranjske lokacije se odustalo, iako je za dio zemljišta plaćeno 7,5 milijuna kuna (dio je posjedovao Unikom), a za tri projekta ta gradska tvrtka platila je 590.000 kuna. – U Trpimirovoj smo na našem zemljištu asfaltirali cestu, iskoristili postojeći objekt, doveli struju i vodu. Za uređenje će biti utrošeno ne više od 50.000 kuna. Uz Biljsku cestu ostaje Unikomov rasadnik, a projektna dokumentacija otišla je u vjetar. Odustali smo od megalomanskog projekta gradnje vrtnog centra koji bi uključivao kongresnu dvoranu i skupe sadržaje. Ulaganja prije ishođenja građevinske dozvole stajala bi oko 11 milijuna kuna, a samo za komunalni doprinos trebalo je platiti 2,200.000 kuna, toliko za građevinsku dozvolu, a prema projektantskom predračunu investicija bi stajala od 25 do 30 milijuna kuna, što se nikada ne bi isplatilo, bar ne u sadašnjim uvjetima! Rasadnik u Trpimirovoj već postoji, ne prodajemo ga nego uređujemo, kaže Tino Lončar, Unikomov direktor. Nakon što su dovedeni voda i struja, obavljena drenaža terena i na zemljište postavljen mrežasta folija, još treba popločiti stazu i ograditi površinu za prodaju zelenog materijala.

Vrtni centar bit će osvijetljen reflektorima, u srijedu je postavljen prvi Unikomov veliki reklamni pano, a uz parcelu do koje vodi novosagrađena cesta (prometnica seže do Baumaxa) bit će unutar ograđenog zemljišta uređen parking. Planirano je uređenje travnjaka, gradnja jezera s lopočima, postavljanje fontana te uređenje tzv. slavonskog vrta. Lončar napominje da fontane neće izgledati kao Pevecove i da Unikom neće prodavati kič-patuljke, a ponuda će biti najjeftinija u Hrvatskoj. U drugoj fazi uređenja planira se postavljanje staklenika, no Unikomovo poslovodstvo pojašnjava kako o građanima, odnosno o interesu kupaca ovisi hoće li centar proširivati ponudu. Hrvoje Vidaković, iz Unikoma, nadzire uređenje zemljišta i kaže kako će na parceli ponuditi lisnate i cvatuće višegodišnje trajnice, sezonske cvjetnice kao što su maćuhice i jaglaci te dendrološki materijal – listopadno i zimzeleno drveće, grmlje, ali i stabalce maxi bonsai. – Posluži li vrijeme i ne bude kiše, Vrtni centar otvorit ćemo u petak (7. travnja) kako bi građani mogli kupiti sadni materijal prije Uskrsa. Vrata će kupcima biti otvorena od 9 do 19 sati. Unikomu nije cilj zaraditi na sugrađanima nego im omogućiti da po povoljnoj cijeni urede balkone, vrtove i dvorišta, a istodobno će Osijek biti ljepši, što nam je zajednički cilj. Silno se radujem što će Vrtni centar biti uskrsni dar građanima Osijeka, zaključuje Lončar. Autor: N.ŠPOLJARIĆ Izvor: www.GlasSlavonije.hr

]]>