Projektira se prekogranična sportsko-rekreacijska zona

BUZET – Subotina, stoljetna tradicija Buzeštine, u posljednjih se 13 godina obilježava i kao gradski praznik. Tako je u drevnoj palači Bigatto, sjedištu Zavičajnog muzeja, na sam blagdan Sv. Marije Male održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

Gradonačelnik Valter Flego istaknuo je da su na početku mandata jasno rekli da je prioritet završetak započetih programa i investicija te otvaranje novog razvojnog ciklusa Buzeštine. Nastavljeni su radovi ili završeni projekti poput izgradnje novog groblja Vrh, dogradnje Dječjeg vrtića »Grdelin«, rekonstrukcije zgrade Osnovne škole u Buzetu, gradnje doma za starije i nemoćne osobe, uređenja zgrada Narodnog doma i Srednje škole ili pak sanacije odlagališta otpada Griža, rekao je Flego. Naglasio je da postoji izuzetno puno potreba za kapitalnim investicijama u svih deset mjesnih odbora, a potrebno ih je ravnomjerno razvijati jer je Grad Buzet sa 70 naselja i 129 zaselaka površinom najveći istarski grad, a po broju stanovnika na četvornom kilometru najrjeđe naseljen. Gradonačelnik i izaslanik župana Općine Kopar Igor Hrvatin potpisali su izjavu o partnerstvu u cilju kandidiranja zajedničkog projekta »Športsko-rekreacijska zona« na natječaj pretpristupnih fondova Europske unije, program PHARE 2003 – grupa: Ekonomska i socijalna kohezija. Dvije susjedne i zbratimljene lokalne samouprave surađivat će na pripremi idejnog rješenja i potrebne dokumentacije za realizaciju sportsko-rekreativnih zona Most u Buzetu i Ankaran kod Kopra.

Uručena su i ovogodišnja gradska priznanja. Zlatna plaketa dodijeljena je Ivanu Draščiću Belom Mati, promotoru domaće besede i običaja, te Rukometnom klubu »Buzet« koji obilježava 50 godina rada. Srebrna plaketa uručena je pekari »Ošo« iz Svetog Ivana te aktivistici gradskog i županijskog Saveza antifašista Anici Rušnjak. Nagrada grada dodijeljena je učenici Manueli Činko te vatrogascu Josipu Vivodi. Pohvalnice su dobili mještanka buzetskog starog grada Nataša Čargonja, članica Udruge »Mali, veliki mikrofon« Ana Marija Pavletić, gimnazijalke Nina Čeh i Jasmina Černeka, Kreativna radionica OŠ »Vazmoslav Gržalja«, Udruga »Hum«, Boćarski klub »Selca« i Konopaški klub »Sveti Ivan«. Svečanoj sjednici koju je otvorio predsjednik vijeća Igor Božić prisustvovali su i načelnik Uprave za međunarodnu gospodarsku razmjenu pri Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Kamilo Vrana, predsjednik Županijske skupštine Anton Peruško, saborski zastupnik Damir Kajin, istarski podžupan Marin Brkarić, načelnik PU istarske Loris Kozlevac, predstavnici državnih institucija i tvrtki te delegacije zbratimljenih gradova Kopra, Čabra i Quattro Castelli. U kulturnom dijelu programa nastupio je mješoviti pjevački zbog buzetskog GD-a »Sokol«. U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja u kojem je prvi put održana svečana sjednica vijeća, kao jedan od poticaja revitalizaciji starogradske jezgre, otvorena je izložba radova članova ovdašnje Likovne radionice. Gradonačelnik je preksinoć otvorio i restoran »Stara oštarija« koji je u zakupljenom gradskom prostoru smještenom u povijesnoj jezgri, pravom vidikovcu iz kojeg se pruža prekrasan pogled na buzetsku kotlinu, uredio ovdašnji poduzetnik Robert Marušić. G. ČALIĆ ŠVERKO Izvor: Glas Istre [url=”http://www.glasistre.hr”] www.glasistre.hr

]]>