Promohotel postaje izlog domaćih proizvođača

POREČ – Uz rekordan broj izlagača, njih više od 180 iz Hrvatske i okolnih zemalja, te sve veće zanimanje javnosti, kako iz područja gospodarstva tako i pratećih uslužnih djelatnosti, prekojučer je u turističkom naselju Zelena Laguna otvoren 19. Promohotel – međunarodni sajam prehrane, pića i opreme za turizam.

Na 3.700 četvornih metara unutarnjeg te još tisuću vanjskog prostora oko Sportsko-rekreacijske dvorane Intersportcentra od jučer do subote u 17 sati posjetitelji mogu razgledati široku paletu proizvoda namijenjenih pripremi hrane i pića, opremi hotela, privatnih soba i apartmana, održavanju objekata, razgledati strojeve i uređaje, papirnatu i tekstilnu konfekciju te namještaj. Sajam je otvorio predsjednik županijske Turističke zajednice Veljko Ostojić, koji je povukao paralelu između rasta sajma i domaćih proizvođača. – Kako je rastao ovaj sajam, tako je rasla i ponuda proizvoda domaćih proizvođača pa danas možemo reći da je Promohotel prerastao iz pretežno uvoznog sajma na kojem se nudila uglavnom roba i proizvodi iz inozemstva u sajam na kojem se nalazi roba pretežno domaćih proizvođača, rekao je. Uz zaključak da je turizam definitivno najuspješniji hrvatski izvozni proizvod, istaknuo je da Istra u pripremu turističke sezone ulaže 1,8 milijardi kuna. Franco Palma, predsjednik Predsjedništva Hrvatske udruge hotelijera i restoratera, najavio je da se očekuje još bolja turistička sezona za koju se valja što bolje pripremiti, u čemu će pomoći i ovaj sajam. Pohvalio je što Promohotel dobiva sve više i stručno obilježje budući da će se održati i dva stručna skupa, a osvrnuo se i na najnovije rasprave o povećanju PDV-a u turizmu.

Naša je sudbina stalno dokazivanje pa tako i ove najnovije ideje za povećanje PDV-a nameću zaključak da, tko god tako razmišlja, o turizmu ne zna ništa. Bez sadašnje stope izvjesno je da naš turizam ne može konkurirati, tim više što naši najveći konkurenti imaju stopu od šest do osam posto. Ne stvara se u turizmu velik novac kao što to mnogi misle. Ono što ostane sektoru vrlo je malo. Budući da svi živimo od turizma, moramo pomoći da on dobije status koji u Hrvatskoj još nema, istaknuo je Palma. Prisutne su u ime domaćina pozdravili porečki dogradonačelnik Denis Žužić te tajnica udruge Bio Istra mr. Vlasta Radoičić. Promohotel je otvoren svakog dana od 10 do 19 sati, a svakodnevno su organizirane besplatne degustacije proizvođača i članova Bio Istre. Danas će se u 11 sati održati okrugli stol na temu »HACCP u turizmu – zakonska obveza ili potreba«, a sutra u isto vrijeme o internetskim sustavima u turističkim objektima. Za subotu u 15 sati predviđeno je izvlačenje dobitnika nagradne igre za posjetitelje. V. MEDVEDEC Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>