Prosotrni plan – ključ razovja

VIR – U povodu Dana općine Vir – a riječ je o blagdanu sv. Ivana Glavosjeka – u petak je u prostorijama Općine Vir održana svečana sjednica Općinskog vijeća Vira na kojoj je o uspjesima tijekom prošle godine, i o planovima za ovu godinu, govorio načelnik Općine Vir Kristijan Kapović.

Svečanoj sjednici su , među ostalima bili nazočni saborska zastupnica Mirjana Brnadić i dožupan Zadarske županije Danijel Kotlar. U kratkom i temeljitom izvješću načelnik Kapović je govorio o konkretnim uspjesima postignutima na Viru tijekom prošle godine među kojima je na prvo mjesto stavio završetak izgradnje čak 45 kilometara pristupnih i glavnih prometnica, s posebnim naglaskom da je pristupnim cestama konačno na glavnu virsku prometnicu spojeno čak 12 naselja, a da će do kraja ove godine biti spojena i dva preostala naselja. Nakon izgradnje ovih prometnica – s nastavkom na izgradnji one od mosta do središta Vira – sljedećim velikim potezom Kapović je označio rješavanje problema javne rasvjete, kao i nastavak rješavanja socijalnih programa na Viru koje je ocijenio kao jedan od najuspješnijih socijalnih programa u Hrvatskoj. Općina Vir, naime, s 500 kuna mjesečno stipendira 49 studenata s Vira, a za 56 srednjoškolaca osigurava po 400 kuna za prijevoz do Zadra.

Općina subvencionira prijevoz svih bubrežnih bolesnika do bolnica, a kupuje i najnužniju opremu za sve teške invalide. Općina na svom području osigurava po 3500 kuna za sve rodilje a kupuje i sve potrebne knjige za sve učenike osnovne i srednjih škola, njih ukupno 140. Otok Vir nije – kako je naglasio Kapović – otok smeća i nereda, kakvim ga žele predstaviti pojedini mediji, jer ukupno devet ljudi koji rade u virskoj Čistoći samo s jednim kamionom rješavaju na zadovoljavajući način čistoću otoka i u ljetnim mjesecima kada na Viru živi oko 50.000 stanovnika. Temeljni problem otoka Vira – a ne samo Vira kako je u pozdravnoj riječi naglasio Danijel Kotlar – jest nepostojanje Prostornoga plana bez kojega je, unatoč brojnim uspjesima, daljnji razvoj nezamisliv, pri čemu je Kapović u završnim riječima pozvao na jedinstveno djelovanje svih vijećnika, bez obzira na stranačku pripadnost, u korist razvoja otoka Vira. Stanko BAŠIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr