Protiv dimnjačara psima i šakama?!

Osijek – Na adresu tvrtke “Dimnjak” d.o.o. nedavno je stiglo prijeteće pismo, koje potpisuje Osječanin iz Kestenove ulice (podaci poznati redakciji).

Riječ je, kako doznajemo, o našem sugrađaninu koji je nekoliko puta odbijao dopustiti kontroloru plinskih dimnjaka da obavi svoj posao te je stoga, sukladno Odluci o organizaciji i načinu rada dimnjačarske službe Grada Osijeka, dobio opomenu pred pokretanje prekršajnog postupka. No, umjesto isprike, on je “Dimnjak” optužio kako “uzimaju novac za nerad”. “Kojeg li rada, koje li logike? Hoćete novac zbog kontrole dimnjaka, umjesto da ga očistite. Za mene je “kontrola” nerad, a ja nerad ne plaćam. Ako želite zaraditi novac, neka se onda vaš poštovani radnik popne na krov i očisti dimnjak”, stoji između ostaloga u pismu, uz koje je priložena i opomena, uz pojašnjenje “da vam ubuduće ne bi falio formular za opomenu, vraćam vam ga natrag”. Ako mu opet pošalju opomenu, upozorava potpisnik pisma, tužit će ih jer se “žele obogatiti preko noći bez rada”. Inače, cijena pregleda iznosi 44 kune. Direktor “Dimnjaka” Aurel Ličar ogorčen je reakcijom tog Osječanina te ističe kako je odnos građana prema njihovim zaposlenicima prevršio svaku mjeru. – Ovo je previše! Naša je tvrtka dobila koncesiju od Grada i imamo određene obveze, a Odlukom o organizaciji i načinu rada dimnjačarske službe Grada Osijeka jasno je određeno da smo obvezni dvaput godišnje pregledati plinske dimnjake. Žalosno je kako nas ljudi masovno odbijaju i onemogućuju nam da radimo svoj posao – kaže direktor Ličar.

Postupak se, naime, sastoji od pregleda dimnjaka, a ako se utvrdi neki kvar, popravak je uračunat u cijenu pregleda. Zanimljivo je, dodaje on, kako građani tjeraju dimnjačare s vrata, a ako se dogodi nesreća, optužit će upravo njih jer im “godinama nisu pregledavali dimnjak”. A i policija će prvo pokucati na vrata “Dimnjaka”. Plinovi koji nagrizaju dimnjak mogu prouzročiti njegovo urušavanje, no ipak približno pedeset posto građana uopće ne pušta kontrolore u kuću! Pismo je “kap koja je prelila čašu”, a neugodnosti na terenu kontrolori plinskih dimnjaka doživljavaju svakodnevno – od lupanja vratima pred nosom, nepuštanja u kuću i nahuškavanja pasa na njih, otimanja papira iz ruku i bacanja po ulici, do izderavanja i psovanja. Jedan je kontrolor imao nesreću da je zaboravio ponijeti svoju radnu iskaznicu pa su ga zatvorili u dvorište, stavili psa kraj njega i mučili ga više od sat vremena, dok nisu provjerili je li on uistinu dimnjačar ili prevarant! – Razumijem one koji nemaju novca pa odbijaju kontrolu, ali ništa ne opravdava bahatost i grubost prema našim radnicima. Morat ćemo zamoliti komunalne redare za pomoć jer sami više ne znamo kako bismo se postavili – kaže direktor “Dimnjaka”. Autor: Suzana LEPAN Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Bazeni – gradimo.hr

]]>