Protupožarna zaštitna stakla

Ta stakla se na strani koja je okrenuta prema vatri ne zagrijavaju više od 140 K, spadaju u klase F30_F120 prema DIN 4102. Uvjete tih klasa ispunjavaju izolacijska stakla koja u međuprostoru između staklenih ploča sadrže solni hidrogel.

Slojevi hidrogela djeluju preko procesa isparavanja i zahvaljujući strukturi soli, te tako aktiviraju zaštitu od vatre i topline. Po tom principu funkcioniraju i stakla za zaštitu od požara CONTRAFLAM/SWISSFLAM, proizvođača SAint Gobian Glass. Kod takvog sistema nisu isključne deformacije zbog sloja gela.

Sljedeća varijanta su slojevi vodenog stakla između tankih float-staklenih ploča. One djeluju tako što pjene i cijepaju vodu u taljevini stakla. Stakla Pyrostop tvornice Flachglas AG i PROMAGLAS tvornice Promat konstruirana su na tom principu.

Kod nepropisne proizvodnje ovih stakala mogu nastati balončići u području slojeva vodenog stakla. U cilju poboljšanja UV-postojanosti stakla se pri proizvodnji integriraju PVB-folije.

Na sličnom principu funkcioniraju protupožarna zaštitna stakla sa slojevima boraluminijfosfata, koja su se pokazala kao UV stabilna, a istovremeno djeluju i zvučno-izolacijski (PYRANOVA tvornice Schott samo do F 30/E/30).

Proizvođači protupožarnih zaštitnih stakala nude i različita sistemska rješenja donjih konstrukcija partnerskih tvrtki, čija su svojstva također certificirana i dokumentirana.

Upravo i najmanja odstupanja od dopuštenih certifikata zahtjevaju suglasnost u svakom pojedinačnom slučaju.

]]>