Protupožarni sprinkler sistemi u komercijalnim objektima

Međutim, poslovni objekti podložni su jednoj velikoj opasnosti koja nije tako česta kod stambenih objekata: namjernoj paljevini.

Piromanija predstavlja zaista veliku opasnost za komercijalne zgrade. Samo tokom 2002. godine namjerno je potaknuto blizu 117.800 požara, a šteta nanesena tim požarima u Velikoj Britanjiji procjenjuje se na nekoliko milijardi funti. Uzroci požara u poslovnim objektima najčešće su slični onima koji uzrokuju i požare u stambenim objektima, poput oštećenih ili preopterećenih elektroinstalacija, neispravne elektronske opreme, kuhinjskih nezgoda ili onih nastalih usljed pušenja u za to nedozvoljenim prostorijama. Sve su ovo, očigledno, veoma male greške, potpomognute s nekoliko trenutaka nepažnje. Koliko, zapravo, naivan može biti početak požara koji nakon nekoliko trenutaka može poprimiti formu nekontrolirane buktinje govore i sljedeći primjeri:

 

 • U požaru u poznatom pariskom hotelu poginulo je šest osoba. Vatru je, navodno, potaknula djevojka jednog zaposlenika, naknadno je utvrdila istraga.
 • U četverokatnici u Kini je tokom proslave Božića život u požaru izgubilo 300 osoba, a istraga je pokazala da su uzrok nesreće neispravne električne ukrasne svjećice i lapioni kojima su bile ukrašene prostorije tog poslovnog centra. Ovakva opasnost je uvijek prisutna i kod stambenih objekata.
 • Škole su, također, veoma interesantni ciljevi za paljevinu, posebno među mladima delinkventima u Velikoj Britaniji. Samo tokom 2002. godine u školama u Hampshireu požarima je nanesena šteta od oko pet miliona funti, a kada bi se obradili podaci iz cijele Velike Britanije za 2002. godinu, ovaj iznos bi bio i znatno veći.
 • U australijskom hotelu „Palace Backpackers“ požar je izbio tokom noći. Uspaničena gomila ljudi je pokušala pronaći spas bijegom niz stepenište i iskačući iz hotela kroz prozore. Život je izgubilo 15 osoba.
 • Skladište za pohranu papira u istočnom Londonu zapaljeno je u ranim jutarnjim satima. Požar se ubrzo toliko razvio da se vatra mogla vidjeti na milje daleko. U požaru je u potpunosti uništena zgrada, kompletna arhiva i dokumentacija kompanije, te nekoliko teretnih vozila s isporukama papira.Dakle, svi navedeni primjeri su razlog više da razmotrite mjere zaštite od požara u svojim poslovnim objektima, a posebno da ozbiljno razmotrite ugradnju protivpožarnog sistema još u fazi kad je vaš poslovni objekt u izgradnji, čime znatno smanjujete troškove instalacije sprinkler sistema.

  Postoji nekoliko značajnih razloga zbog kojih bi upravo protivpožarni sprinkler sistem trebao biti vaš prvi izbor pri razmatranju pitanja zaštite od požara u poslovnom objektu, a koji jasno govore kako su upravo sprinkler sistemi najefikasnije i ekonomski najisplativije rješenje:– Decenijama sakupljani podaci o štetama nastalim kao posljedica požara u objektima pokazuju da, ukoliko se suočite s opasnošću požara u svome objektu, preko 90% više oštećenja na samom objektu možete očekivati ukoliko on nije osiguran protivpožarnim sprinkler sistemom, a u odnosu na nivo štete koju biste imali da vaš objekt posjeduje instaliran sprinkler sistem. Dakle, ovaj pokazatelj je sasvim jasan: već kod prvog požara investirana sredstva za instalaciju protivpožarnog sprinkler sistema bi se isplatila više puta.

 • Troškovi osiguranja su znatno niži za objekte koji posjeduju instaliran protivpožarni sprinkler sistem. S instaliranim protivpožarnim sprinkler sistemom možete očekivati smanjenje premije za osiguranje i do 15% u odnosu na premiju za objekte bez takvog sistema.
 • Poslovni objekt s instaliranim protivpožarnim sprinkler sistemom je na tržištu vredniji od istog objekta bez sprinkler sistema, pa ukoliko, eventualno, planirate prodati svoj poslovni objekt, možete iskoristiti ovu mjeru zaštite od požara za ostvarenje većeg profita.Samo jedan požar može uništiti vaš život, dom i vašu obitelj. Protivpožarni sprinkler sistem pruža neprocjenjivu zaštitu stvari koje cijenite najvrednijim. Krajnje je vrijeme da prestanete izlagati riziku svoj ili živote svojih voljenih osoba ignorišući sveprisutnu opasnost zvanu požar. Ukoliko u svom poslovnom objektu ne posjedujete protivpožarni sprinkler sistem, statistički se izlažete vjerovatnoći od 1:5 da ćete se barem jednom u životu susresti s ozbiljnim problemom požara, dok ugradnjom sprinkler sistema vjerovatnoća da se, ipak, nećete susresti s ovim ozbiljnim problemom raste na preko 100:1. Uz adekvatnu polisu osiguranja od požara, sprinkler sistemi predstavljaju najbolje moguće rješenje zaštite od požara poslovnog objekta.

  Dizajn, izrada, instalacija i inspekcija protivpožarnog sprinkler sistema

  Inicijalna faza projektiranja protivpožarnog sprinkler sistema započinje sveobuhvatnom procjenom objekta na licu mjesta – ukoliko se radi o već izgrađenom objektu, ili detaljnim uvidom i analizom planske dokumentacije – ukoliko se radi o objektu čija se izgradnja planira. Na temelju takvih procjena utvrđuje se nivo opasnosti od požara i vrši kategorizacija objekta u odnosu na broj osoba koje u njemu stalno ili povremeno borave. Veoma je korisno da dizajneri protivpožarnog sprinkler sistema imaju mogućnost kontaktirati u toku projektiranja sistema i relevantne državne autoritete iz ove oblasti, kako bi svaki pojedinačni ovakav sistem maksimalno usaglasili s lokalnom legislativom koja tretira tu problematiku. Kod samog dizajna sprinkler sistema također je veoma bitno pomiriti ispravno estetske i ekološke zahtjeve s budžetom i bilo kojim drugim specijalnim zahtjevima koji se mogu pojaviti kao rezultat različitih utjecaja i zahtjeva određene sredine.

 • Dizajn sprinkler sistema
 • Za dizajn protivpožarnog sprinkler sistema obično su zaduženi inženjeri protivpožarne zaštite, koji u Velikoj Britaniji za takvu vrstu djelatnosti moraju posjedovati i NICET certifikat (The National Institute for Certification in Engineering Technicians), te poseban certifikat koji se odnosi na planiranje izgleda i funkcije automatskih protivpožarnih sprinkler sistema. Nakon što lokalni relevantni organ iz ovog domena odobri projekt, većina proizvođača sprinkler sistema počinje izradu neophodnih elemenata za svaki sistem posebno. Po izradi svih elemenata sprinkler sistema, većina ozbiljnijih ponuđača usluge instaliranja sprinkler sistema će njihovu probnu montažu uraditi već u svojoj fabrici, kako bi na taj način izbjegli eventualne zastoje prilikom instalacije sistema i pravovremeno reagirali na bilo kakav eventualni propust pri njegovom planiranju
 • .Instalacija sistema
 • Instalateri protivpožarnih sprinkler sistema su podjednako važna karika u lancu, baš kao i njihovi dizajneri, jer upravo oni omogućuju vašem sprinkler sistemu da funkcioniše sigurno i pouzdano s optimalno podešenim performansama. Instalaterske kompanije zapošljavaju isključivo certificirane radnike za instalaciju protivpožarnih sprinkler sistema. No, i pored svih ovih mjera opreza i sigurnosti, za puštanje u rad sprinkler sistema neophodno je izvršiti sva potrebna testiranja i mjerenja, kao što je, npr., hidrostatičko testiranje sprinkler sistema, kako bi se njihova ispravnost mogla garantirati kako vlasnicima objekata tako i drugim relevantnim organima ili osiguravajućim kompanijama.Piše: Nebojša Bogunović www.zastita.ba