PVC izbačen iz Dalmacije

ZADAR – Isti dan kad je predsjednik Uprave DIOKI grupe Zdenko Belošević najavio ponovno pokretanje proizvodnje vinilklorid monomera (VCM) i polivinil klorida (PVC) u Omišlju, Trgovački sud u Zadru zaključio je maratonski stečajni postupak nad “Polikemom”, tvrtkom koja je uz DIOKI i propali kaštelanski Adriavinil činila osovinu hrvatskog vinilnog lanca.

Slučajno, no s druge strane znakovito i zanimljivo, priča o hrvatskom vinilnom lancu baš sada dobiva svoj nastavak i to na Krku što potvrđuje dugogodišnje teze da je uništavanje obiju dalmatinskih tvornica bila smišljena politička odluka kako bi se proizvodnja PVC-a jednom zauvijek maknula iz Dalmacije. Kad nije uspjela privatizacija vinilnog lanca ni s mađarskim Borsodkemom ni s njemačkim Kemokompleksom, uspjelo je – na hrvatski način! DIOKI je bačen u kuponsku privatizaciju, a postrojenje na proizvodnju VCM-a na Krku je zatvoreno 2003. godine. Stečajne muke Polikema trajale su punih šest godina, dok na koncu nije došlo do rasprodaje po dijelovima jer zainteresiranih za cijelu tvornicu nije bilo. Sve je rasprodano, na kraju i pogon za polimerizaciju, ali ne za proizvodnju, nego za staro željezo. Proizvodnja u Gaženici je zauvijek ugašena, a s njom i gotovo cijela zadarska kemijska industrija.

Isti je proces prošao i Adriavinil, u Kaštelima bi na tom prosotoru trebao niknuti turistički kompleks. Kaštela su željela prostor čist od kemijske industrije, a Zadru je Polikem bio u lučko-indusrtrijskoj zoni koja će takva i ostati, ali sad bez kemijske industrije. Ipak, za razliku od Polikema čiji se pogon za polimerizaciju nakon godina propadanja pretvorio u staro željezo, kaštelanski pogon za proizvodnju PVC-a “nastavlja živjeti” i to na Krku! Zagrebački DIOKI kupio je to postrojenje, preselio ga u Omišalj, povezao ga s proizvodnjom VCM-a i ponudio jedinstveni primjer objedinjenog vinilog lanca na jednoj lokaciji. A. VUČETIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

]]>