Rabac dobiva novi identitet i sigurnu luku

RABAC – Istarski župan Ivan Jakovčić otvorio je jučer radove produženja rabačke rive vrijedne oko 12,6 milijuna kuna. Ovi zahvati ne znače mnogo samo za identitet Rapca, već i za Istru, odnosno provođenje master plana turizma, gdje je upravo u clusteru Rabac – Labin predviđeno razvijanje maritimnih sadržaja, rekao je Jakovčić obraćajući se desetorici uzvanika i novinara.

O radovima je govorio i predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Dino Škopac, koji je naglasio da će Rabac time postati znatno sigurnijom lukom te osigurati dovoljno mjesta za barke mještana. – Na javnom natječaju posao je dobila tvrtka Sun Adria iz Rijeke. Financiranje je dogovoreno još ranije po modelu da pedeset posto pokriva Lučka uprava iz svojih prihoda, a ostatak Grad Labin i Turistička zajednica. Ove i iduće godine pomoći će i Istarska županija s ukupno četiri milijuna kuna, rekao je Škopac. Dodao je da će Rabac ovime dobiti i novi mjesni centar. Grad Labin, najavio je gradonačelnik Bruno Hrvatin, i dalje će pomagati u uređenju Rapca. Rabačka riva produžit će se za 14 metara prema moru te potom 75 duž obale. Iduća faza radova, za koju još nije sklopljen ugovor, obuhvatit će gradnju dvaju lukobrana i to kod bivšeg restorana »Jadran« i »Capitano«, čime će se u potpunosti zaštititi brodovi, a sačuvati cirkulacija na Velikoj plaži.

Zasad su osigurana četiri milijuna za radove, dok će se za ostatak podići kredit. Od ravnatelja Lučke uprave Marija Paliske doznajemo da im nedostaje 500 tisuća kuna za bonitet, zbog čega apeliraju na Jadroliniju da im što prije vrati dug. – Jadrolinija nam je godinama stalno dužna po milijun kuna, čak smo jednom završili na sudu. Vjerojatno se to stanje neće promijeniti. Imaju oni problema preko glave, no isplata pola milijuna za njihov promet ne znači ništa, rekao je Paliska i istaknuo da zbog toga očekuje da će ipak dobiti novac. Prema njegovim riječima, Grad bi u otplati sudjelovao sa sto do dvjesto tisuća kuna, što također nije veliko opterećenje za proračun. Riva je, podsjećamo, jednom već produžavana, a prethodno je nanovo popločan stari dio. K. S. R. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>