Rad s betonom

Ključni stroj svake \’betonare\’ je miješalica za proizvodnju mješavine betona. Postoje i male pokretne tvornice betona čiji kapacitet ne premašuje 5 m3/h, a funkcionalne su kada je riječ o manjim betonskim radovima ili ako je potreban beton \’visoke marke\’.

U istim uvjetima, ali ponešto opsežnijim radovima koriste se montažne tvornice betona čiji se kapacitet kreće do 30 m3/h. Svježi beton na gradilišta se iz tvornice odvozi kiperima ili automiješalicama.

Kipere se može koristiti u slučajevima kada vodocementni faktor ne prelazi 0,45, što znači da se uz trešnje u vozilu ne može segregirati, i to pod uvjetom da se prekrije vlažnim prekrivačem kada se prijevoz obavlja na daljinu veću od tri kilometra. Dovoz betona kiperima moguć je samo ako odredište nije udaljeno više od dvadesetak kilometara nesmetanog, odnosno brzo prohodnog puta, ili ako je smjesi dodan usporivač početka vezanja betona, što nije zanemariva investicija.

Mnogo češće se upotrebljavaju automiješalice, pogotovo kada je vodocementni faktor iznad 0,45 pa se trešnjom u vožnji može segregirati, što se sprečava miješanjem u rotirajućem bubnju koji je smješten na vozilu.

Bubanj se okreće brzinom od 3 do 15 okretaja u minuti, a beton miješaju unutar njega smještene čelične vrpce. Na automiješalici ugrađen je i spremnik s vodom.

Ovakva prijevozna sredstva u mogućnosti su teret iskrcati na ugradbeno mjesto, ukoliko je ono pristupačno (uobičajena trodijelna vrpca ugrađena na stražnjem dijelu vozila može dosegnuti udaljenost od deset metara i visinu od šest metara), u protivnom prihvat obavljaju posebni strojevi (transportna vrpca ili crpka za beton), a obje varijante mogu biti postavljene na gradilištu ili montirane na samoj automiješalici.

Inače, istovarno vrijeme otprilike je nešto dulje od desetak minuta, a s obzirom na ekonomičnost automiješalica, na gradilištima se za vrijeme sporije ugradbe betona materijal pretovara u prekrcajne strojeve – pretovarni silos i pretovarni rotirajući bubanj.

Tunelski iskopi Rad s kamenom Stroj zamijenio čovjeka Geosintetici u graditeljstvu Primjena emulzija u cestogradnji Bitumenske i poimerom modificirane bitumenske emulzije i njihova primjena u cestogradinji

]]>