Radin: Nadamo se dovršetku kina do filmskog festivala 2007.

PULA – Idejni projekt rekonstrukcije i preuređenja kina Zagreb, koji je izradila Arhitektura dizajn, dovršen je te slijedi izrada izvedbenog projekta. Zavirili smo u projekt i vidjeli što se končano sprema po pitanju jedinog kina u gradu.

Uređenje će koštati milijun eura Prema projektu, predviđeno je da se budući filmski centar proširi na cijelu zgradu. U prizemlju, na istom mjestu gdje i danas, bio bi ulaz, a umjesto današnjeg caffe bara ulazni hol s izložbenim prostorom, dok bi se postojeće kameno stubište kružnog oblika u potpunosti zadržalo u istom izvornom obliku. Prostor današnjeg Sisleya bio bi prenamijenjen u snack-bar i galerijski prostor u dvije etaže, takozvani muzej festivala igranog filma sa stalnom postavom plakata i fotografija glumaca koji su obilježili festivale tijekom pet desetljeća. Prostor bi bio povezan s ulaznim holom, a na prvom katu bila bi razina partera. Kinodvorana bi se u cijelosti rekonstruirala za kapacitet do 360 mjesta, što je stotinjak manje nego danas. Na drugom katu bio bi balkon za projekcije i kinotehniku, gdje bi se trebala smjestiti najsuvremenija audio i videotehnika. Sve to, zajedno s uređenjem fasade, prema procjenama projektanta, koštalo bi oko 7,5 milijuna kuna, a ovlašteni arhitekt AD-a Davor Matticchio procjenjuje da bi cijena mogla varirati oko 15 posto. Kako saznajemo od pulskog dogradonačelnika Fabrizia Radina, to je cijena bez PDV-a, ali bi se porez mogao vratiti jer je investitor Pula Film Festival.

U rujnu javni natječaj za izvođača radova »Sva ta dokumentacija i projekt predani su nadležnim državnim tijelima radi ishodovanja građevinske dozvole, koja možda i neće biti nužna. Pula Film Festival inventurno je preuzeo zgradu, riješeno je pitanje trgovine Sisley te caffe bara. Preostaje rješavanje kata gdje su prostorije našeg Pučkog učilišta, a trebale bi biti službene prostorije Pula Film Festivala«, rekao je Radin. Bit će nužno, dodaje, podizanje kredita koji će uzeti Pula Film Festival, a servisirati Grad iz proračuna. Tada bi, u rujnu ili listopadu, trebao uslijediti javni natječaj za izvođača radova, izvedbenih projekata i nadzora te konačno početak radova. Kada će to biti, Radin ne zna, ali dodaje da se valja nadati da će biti gotovo do filmskog festivala 2007. godine. »U konačnici bi Grad na raspolaganju trebao imati dvoranu srednje veličine, vrijednu dakle milijun eura, koja bi, osim za kinoprojekcije, služila i za održavanje tribina, simpozija, pa i manjih koncerata jer se platno može podizati. Posebno se pazilo da dvorana, osim sigurnosnih, udovoljava i potrebama osoba s invaliditetom«, zaključio je Radin. S. ZRINIĆ TERLEVIĆ Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>