Radnici Sladorane ne žele “gorku” privatizaciju

ŽUPANJA – Radnici od Vlade zahtijevaju povlačenje natječaja za prodaju “Sladorane”, jer on onemogućava njihovo značajnije sudjelovanje u privatizaciji

Radnike županjske “Sladorane” ovih dana ne brine samo privatizacija koja se objavom natječaja od 11. kolovoza zakomplicirala, već i vremenski uvjeti koji su doveli u pitanje ovogodišnji urod njihove osnovne sirovine – šećerne repe. “Sladorana” je ove godine očekivala rekordni urod od 570 tisuća tona, no obilne kiše posljednjih tjedana sve to dovode u pitanje. Stručnjaci procjenjuju da šećerna repa trune pod zemljom punom vode, pa bi je valjalo odmah vaditi, ali teški strojevi ne mogu u vodom natopljena polja. Radnici “Sladorane” tako se s pravom pitaju što će im donijeti više štete – privatizacija ili kiše.

A privatizacija je zapela na spornom natječaju koji je neugodno iznenadio radnike županjske tvornice šećera. Kako je to već kod nas običaj, i u Županji je odmah osnovan Stožer za obranu “Sladorane”, radnici traže poništenje “jednostranog” natječaja, a najavljuju se prosvjedi na Markovu trgu. Osnova radničkih zahtjeva je poništenje objavljenog javnog poziva za podnošenje ponuda za kupnju dionica Društva, te da se i njih ravnopravno prihvati kao socijalne partnere. Regionalni povjerenik Sindikata PPDIV Slavko Kotromanović u telefonskom je razgovoru za “Slobodnu” izjavio kako prvo treba povući natječaj, a onda obnoviti razgovore svih strana.

Natječaj je nevažeći, jer odudara od odluke Vlade iz listopada prošle godine kojom je određena minimalna cijena za 68,10 posto dionica od 54,5 milijuna kuna. U novom natječaju ta je cijena povećana na 90 milijuna i 850 tisuća kuna što je za radnike i lokalnu zajednicu kao moguće ponuditelje previše. Nakon smjene čelnika HFP-a, Kotromanović smatra da je poništenje natječaja sve realnije. – Ono što je Liburnija za Opatiju, “Sladorana” je za čitav županjski kraj – dodaje regionalni povjerenik PPDIV-a, te najavljuje, ne povuče li se natječaj, dolazak radnika u Zagreb.

Dok su za radnike neprihvatljivi svi ponuđači koji se jave na postojeći, na neki novi usuglašeni natječaj dobro su došli svi. Kotromanović drži da bi najrealnije bilo da radnici i Grad Županja aktivno utječu na odabir ponuditelja. To bi u slobodnom prijevodu značilo da ni radnici ni Grad nemaju dovoljno novca za samostalnu kupnju dionica, pa traže ulagača-partnera. U tom se kontekstu kao zainteresirani za “Sladoranu” spominju Agrokor Ivice Todorića, “Žito” Marka Pipunića te američki biznismen Steve Bubalo. Gledajući događaje oko “Sladorane”, može se reći da se ponavlja scenarij korišten u privatizaciji Belja. I tamo je, naime, došlo do poništenja natječaja, sindikat je najavljivao prosvjede, a Žito i Bubalo bili konkurenti Todoriću koji je na kraju dobio dionice. Tomislav PRUSINA Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr