Radovi na hramu sv. Georgija

POŽEGA – Gotovo milijun kuna u protekle je četiri godine uloženo u obnovu i uređenje hrama svetog Georgija u Požegi. Riječ je uglavnom o donacijama pravoslavnih vjernika, pojedinih gospodarstvenika te grada Požege.

Doznajemo to od požeškog paroha Ratka Gatarevića, koji je s obitelji iz naselja Treštanovaca u Požegu doselio prije četiri godine, kada su započeli intenzivniji radovi na uređenju parohijskog stana te drugih objekata uz sam hram. Na području Požeške parohije živi oko dvije tisuće pravoslavnih vjernika. – Ovdje sam u Požegu došao zauzimanjem vladike Save, ali i uz potporu samih vjernika. Nekada je na ovim prostorima živjelo šest paroha, no danas ja radim sam. Unatoč tomu, zadovoljan sam, posebice onim što je napravljeno unatrag nekoliko godina. Posla još uvijek dosta ima. Tu mislim na nastavak radova na daljnjem uređenju hrama svetog Georgija. Do sada je na tom objektu postavljena krovna konstrukcija, a završeno je i unutarnje žbukanje – kaže požeški paroh, napominjući kako su prošlih godina obnovljeni pojedini sakralni objekti te uređena groblja.

Tako je uz potporu grada Požege uređeno groblje u Mihaljevcima te na Jagodnjaku u Požegi, gdje je obnovljena i kapelica. U Crkvenim je Vrhovcima također uređena kapelica, dok su radovi zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa zapeli na Gradskim Vrhovcima. Iako je u početku obitelj paroha Gatarevića imala dosta neugodnosti, ponajviše zbog uznemiravanja te ispisivanja nepriličnih grafita na pročelju parohijskog stana, danas je situacija znatno drukčija. Autor: V.REBRINA Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>