Raskopani Osijek i prometni kaos

OSIJEK – Samo tjedan dana prije početka nove školske godine, kada Osijek nakon godišnjih odmora i kolovoske pustoši ponovno počinje živjeti punim plućima, grad nam je raskopan brojnim gradilištima.

Zbog tih je radova promet u Osijeku u kaosu, a kako će tek biti za tjedan dana kada na prometnice iziđu svi gradski autobusi i kada u školu krene dvadesetak tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, možemo samo zamisliti… U svakom slučaju, treba reći kako je u Osijeku jako lijepo vidjeti da se grade stambene zgrade, gradske prometnice, da se grade mostovi i važne ceste, poslovni objekti… Sve to utječe na stvaranje opće optimistične gospodarske slike o gradu, jer stručnjaci kažu da svaka kuna uložena u gradnju, za gospodarstvo ima višestruku korist. Dalo bi se iz toga zaključiti da i nismo tako jadni kako se nerijetko osjećamo. Sve je to, dakle, lijepo, no pitanje je kako uz sva ta gradilišta stići na posao, i to još na vrijeme? Odgovor na to pitanje je vrlo kompliciran i mogao bi glasiti, recimo, ovako: “Vozeći Vinkovačkom da biste nastavili prema središtu grada skrenite lijevo u Plivsku ulicu, zatim Bosutskom vozite do Koranske ili Kupske ulice i ponovno iziđite na Vinkovačku…”. Na taj način moguće je zaobići gradilište kružnog toka na križanju Vinkovačke, Bosutske i Drinske ulice.

Građani koji svakodnevno moraju putovati automobilom iz Donjeg u središte grada moraju biti jako strpljivi i imati dobre živce. Zbog radova na željezničkom nadvožnjaku zatvoren je dio Europske avenije kod križanja sa Svačićevom i Hadrijanovom i bit će zatvoren još dva mjeseca, a obilazni put vodi Vukovarskom ulicom ili Hadrijanovom pokraj GPP-a. E sad, to je jednostavno reći i teoretski učiniti, pa i automobilom lako provesti, ali možda poslije 22 sata, jer je tijekom dana provesti se u gmižućoj koloni Vukovarskom ulicom – prava muka. Gotovo kao prije nekoliko dana ispred tunela “Sveti Rok” ili “Mala Kapela”. Samo što naši ljudi u tim gradskim kolonama nisu na godišnjem odmoru negu u pravilu žure na posao, s posla ili zbog neke druge obveze. Osim ova dva velika križanja koja su izvan uporabe, prometne probleme stvara i etapna obnova kolnika južne obilaznice, tako da će idućih tjedan dana biti zatvorena dionica od Mandićeve do Trpimirove – upravo najprometniji dio južne obilaznice.

Prava je sreća što će ta dionica biti obnovljena do početka školske godine. I nije to sve. Na Biljskoj cesti opet je u tijeku razminiranje, i to tko zna po koji put, tako da će i ta izuzetno prometna cesta biti veći dio vremena zatvorena za promet, odnosno 45 minuta će se razminiravati, a 15 minuta prometovati. Dakle, u grad će iz Baranje periodično ulaziti kolone automobila. No, i u ovom je slučaju dobra vijest što bi razminiranje trebalo biti završeno do kraja idućeg tjedna. Našim osječkim graditeljima kao olakšavajuća okolnost može se uzeti u obzir što im vremenske prilike nikako nisu išle naruku pa su silne kiše zasigurno usporile izvođenje radova. No, svejedno bi bilo mnogo bolje da se komplicirani građevinski zahvati na gradskoj infrastrukturi planiraju tako da, u najgorem slučaju, završe krajem kolovoza. To bi svakako trebala imati na umu nova osječka gradska vlast u planovima radova za iduću godinu. Autor: Igor MIKULIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr