Raskoš zavoja u zimskom vrtu

U praksi, tijekom zadnjih nekoliko godina, vidljivo je da se tzv. zimski vrtovi sve manje termički odvajaju od preostalog stambenog prostora – stambeni aspekt takvog staklenog prostora postao je važniji od njegove osnovne namijene, prezimljavanja biljaka.

Jedno uspjelo rješenje prikazuje i ovaj projekt, kod kojeg je stambeni prostor zbog svojeg optimalnog usmjerenja podložan promjenama dnevnog svjetla tijekom dana.

Zakrivljenost staklenih stijena doprinosi posebnom optičkom doživljaju: granica između vrta i unutrašnjosti je potpuno ublažena. Na preostali razmještaj prostorija u objektu ova neobična arhitektura nije uopće imala utjecaja.

Velika kuhinja nudi dovoljno prostora za blagovanje i time doprinosi ugodnoj atmosferi. Dodatna soba u prizemlju može poslužiti kao soba za goste, gospodarstvo ili radna soba – u WC za goste može se još ugraditi i tuš-kabina.

U potkrovlju osobito upada u oči prilaz dječjim sobama sa zabatnog balkona. Kod ovog projekta predviđena je i prostorija za tehničke naprave, tako da nije potrebna izgradnja podruma.

Izvor: Stručni časopis Hausbau www.mbi.hr

]]>