Razdjelni element (zaštitni rubni element) za zimske vrtove

Iz financijskih razloga mnogi proizvođači za izradu ovih elemenata upotrebljavaju aluminij iako razdjelnici izrađeni od plemenitog čelika i termoplastičnih sirovina pokazuju znatno bolje osobine.

Rub staklenih ploha uvelike utječe na ukupnu toplinsku bilancu prostora i nerijetko je prostor na kojem se najčešće može pronaći kondenzirana voda.

Dekorativna stakla i prozorske prečke

Zatamnjene staklene plohe, “fusing” staklo, pjeskareno staklo, emajlirano staklo predstavljaju neka od najpoznatijih dekorativnih vrsta stakala. Kad govorimo o prozorskim prečkama onda općenito razlikujemo između vanjskih i razdjelnih (unutarnjih) prečki.

Za koju vrstu se opredijeliti ponajprije zavisi od stila u kojem je izgrađen zimski vrt pa bi stoga i staklene plohe zajedno sa prečkama trebalo u tom istom stilu uskladiti.

Moramo imati na umu, ukoliko se opredijelimo za razdjelne (unutarnje) prečke da bi se to moglo negativno odraziti na toplinsku izolaciju zimskog vrta.

Klima u zimskom vrtu

Klima u zimskom vrtu presudan je element koji utječe na raspoloženje i ugodno osjećanje svih stanara ali vrlo je bitna i za dobro uspijevanje i kvalitetan uzgoj biljaka. Klima u zimskom vrtu znatno se razlikuje od klime ostatka kuće.

Koliko god se sunčevim zrakama radujem tijekom zimskih mjeseci, toliko od njih bježimo tijekom ljeta budući da one u zimskom vrtu mogu proizvesti takozvani “efekt staklenika”.

Kako naime nastaje efekt staklenika?

Tijekom sunčanih dana kratkovalne sunčeve zrake probijaju se kroz staklene plohe gotovo bez gubitaka. Zatim se iste te kratkovalne sunčeve zrake u kontaktu sa čvrstim tijelima (tlo, zidovi, pokućstvo i slično) pretvaraju u toplinske zrake dugih valova koje kao takve teško mogu “pobjeći” izvan natrag kroz staklo.

Upravo ovo može dovesti do porasta temperature u unutarnjem prostoru i do 60° C, naravno ukoliko zimski vrt ne raspolaže adekvatnim sustavom osjenčavanja i prozračivanja.

Kako spriječiti nastajanje efekta staklenika?

Postoje različiti sustavi i načini osjenčavanja koji su vrlo učinkoviti u reduciranju sunčevih svjetlosnih i toplinskih zraka. Najprirodniji sustav osjenčavanja raste u Vašem vrtu.

Bujna stabla i visoko raslinje tijekom ljetnih mjeseci osiguravaju nam dobru zaštitu od sunca i ljetne vreline dok tijekom hladnih zimskih mjeseci gole grane stabala i raslinja dobro propuštaju neophodno sunčevo svjetlo i toplinu.

No nemojmo svu nadu polagati samo na prirodno osjenčavanje, napokon moglo bi nas iznenaditi proljetno sunce koje se zna vrlo dobro probiti kroz gole grane. Pored prirodnih sjenila postoje i tehnički sustavi osjenčavanja.

]]>