Regionalni vodovod zapeona prostornim planovima

SLAVONSKI BROD – Kad nakon povratka iz SAD-a premijer Ivo Sanader idućeg tjedna dođe u Brodsko-posavsku županiju na službeno otvaranje radova na projektu Istočnog regionalnog vodovoda, koji će cijeloj regiji osigurati stabilnu opskrbu kvalitetnom pitkom vodom, uz zadovoljstvo što su istočno od Slavonskog Broda (općine Klakar i Garčin) radovi već počeli, suočit će se i s kašnjenjem radova na zapadnom kraku toga sustava.

Okosnica sustava su izvorišta u okolici Sikirevaca, s kojih će u prvoj etapi, u iduće tri godine vodu, uz Brodsko-posavsku, dobiti i Vukovarsko-srijemska županija te Đakovo, no velik je značaj i izvorišta kod Davora, koje je prema planu još ove godine cjevovodom trebalo početi povezivati s općinama Staro Petrovo Selo i Nova Kapela, gdje bi se kasnije priključio i na glavni magistralni vod od 170 kilometara duž cijele županije. No zbog gotovo banalnih administrativnih razloga, upitan je početak radova na tom zapadnom kraku, jer prvi korak, cjevovod Davor – Oštri Vrh u dužini od 8,7 kilometara, nije unesen u prostorni plan Općine Davor. Isti problem ispriječio se i za nastavak k Starom Petrovom Selu – ni njega nema u prostornom planu te općine. Kako za izmjenu općinskih prostornih planova treba minimalno tri, realno čak i šest mjeseci, to bi značilo da, ne nađe li se neko kompromisno rješenje, ova godina propada. Ne samo u radovima, nego, što se čini još značajnijim, u načinu financiranja. U 25 milijuna kuna, koliko je za zahvat trebalo osigurati ove godine, nositelju projekta Hrvatskim vodama najizdašnija je trebala biti pomoć iz državnog proračuna. No kako zbog spomenutog propusta nema lokacijske pa onda ni građevinske dozvole, dakle ni radova, ništa ni od te potpore. – Za to smo saznali u prvoj polovini rujna na sastanku u Davoru, koji je trebao biti završni dogovor pred realizaciju tog dijela cjevovoda – kaže pročelnik županijskog Odjela za graditeljstvo Miroslav Jarić. – Čini mi se da je problem nastao kad su Hrvatske vode prije dvije godine naručile izmjenu Studije opskrbe pitkom vodom Slavonije napravljenu još 1997. zato što je u ustanovljeno da izvorišta Davor ne daju samo 40, s koliko se u Studiju pošlo, nego 200 litara vode u sekundi. Tad je cjevovodu koji preko Orubice i Bodovaljaca još do kraja ove godine na to izvorište spaja Novu Gradišku, dodan i ovaj magistralni prema Starom Petrovom Selu i Novoj Kapeli. Kako su prostorni planovi tih općina od 2002., jasno je da u njima tih cjevovoda nije ni moglo biti, dopune nitko u međuvremenu nije tražio, a novi se tek pripremaju.

No i Jarić i pročelnik županijskog Zavoda za prostorno planiranje Igor Čižmek nadaju se da ova godina ipak ne mora biti financijski i građevinski izgubljena za taj dio regionalnog vodovoda. – Ured državne uprave pri županiji koji izdaje potrebne dozvole i resorno ministarstvo koje daje suglasnost drže se zakona, no čini mi se da i u važećem županijskom prostornom planu i u zakonu ima mogućnosti koje dopuštaju početak radova, uz naknadno ucrtavanje u prostorne planove općina, pogotovu što imovinsko-pravno ništa nije sporno, jer taj cjevovod ide uz državnu cestu – kaže Čižmek. – S malo dobre volje to bi se dalo riješiti. Ne riješi li se, to znači da će i stanovnici Starog Petrovog Sela i Nove Kapele, otkud smo o spomenutom propustu i obaviješteni, koji iz bunara nemaju ni dovoljno ni kvalitetne vode, na onu iz vodovoda čekati godinu duže negoli su trebali. Bude li sličnih propusta i na drugim kracima projekta, ništa ni od sredstava koja se za to kane povući iz pretpristupnih fondova EU i Svjetske banke, prema kojima je napravljena i financijska konstrukcija. Bar u Slavonskom Brodu, u Zoni malog gospodarstva i drugim kapitalnim projektima koji kasne zbog prostornih planova, u tomu imaju bogata iskustva. Autor: Zdenko MATIČIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>