Rekordna potrošnja struje

PULA – Nakon što je jak vjetar proteklih dana uzrokovao brojne kvarove u trafostanicama, što je izazvalo brojne povremene prekide napajanja električnom energijom, jučer je situacija bila nešto stabilnija, doznajemo iz Elektroistre.

Prekjučer je postignuta rekordna potrošnja struje u jednom danu, odnosno 4.105.598 kilovatsati. Dosad je dnevno najviše potrošeno 3,8 milijuna kilovatsati. Blizu dosad maksimalno postignutog bilo je i vršno opterećenje od 203,8 megavati. – Jučerašnje slabljenje vjetra za nas je značilo smanjenje broja dojava o kvarovima. Naime, prekjučer je bilo nekoliko većih kvarova, što nije bio slučaj za jučerašnjeg dana. Brojne dojave zaprimili smo tijekom noći s ponedjeljka na utorak, no znatno manje bilo ih je noć kasnije. Uzroci su uglavnom preopterećenja u trafostanicama.

Šest ekipa neprestano je na terenu, a tijekom jutra čak i više. Konstantno se rješavaju i problemi na individualnim priključcima, što uključuje i nestanak dirigirane struje. U Istri imamo 120 tisuća potrošača stoga se zaista trudim, uz tekuće, hitno sanirati i probleme uzrokovane lošim vremenom. Djelatnike raspoređujemo po terenu, ovisno o težini kvara. U samo dva dana zaprimili smo više od sto dojava, kaže Denis Brajković, voditelj Odjela za upravljanje u tehničkoj službi Elektroistre. – Ima zaista raznih situacija. Građani nas, primjerice, zovu zbog iskakanja osigurača, do čega dolazi kada zbog pokvarenog grijanja uključuju velik broj grijalica i puhalica, što nije predviđeno. Ovih dana još uvijek možemo očekivati potrošnju struje iznad prosjeka, no zbog boljih vremenskih uvjeta nadamo se manjem broju kvarova. Nema nikakvih naznaka za eventualnom redukcijom struje, rekao nam je Brajković. S. R. S. Izvor: Glas Istre www.glasiste.hr

]]>